NRK Meny
Normal

Derfor ble Erdogan sviktet av sine egne

ISTANBUL (NRK): – Om Erdogan ikke slutter å presse folk, mister han enda flere velgere. Det mener Fatma Bostan Unsal som grunnla partiet AKP sammen med Recep Tayyip Erdogan.

Turkey Referendum

MISTET VELGERE: Takk Tyrkia! sier president Erdogan på denne plakaten. Men det var så vidt det holdt. Mens Ja-siden regnet med opp mot 60 prosent, ble resultatet bare 51.4 prosent. Flere millioner konservative tyrkere stemte Nei. I tillegg er valgresultatet omdiskutert på grunn av uregelmessigheter.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Folkeavstemningen 16. april gav president Erdogan og hans parti AKP en kalddusj. For rundt fem millioner av partiets faste velgere sviktet. Fem millioner tilsvarer ti prosent av alle registrerte velgere.

Partiet forventet at Ja-leiren (AKP og nasjonalistpartiet MHP) skulle sikre seg mellom 55 og 60 prosent av stemmene. Resultatet ble 51,4 prosent.

Nå vil Erdogan vite hvorfor så mange av AKPs kjernevelgere vendte ham ryggen. Han har bestilt en analyse.

– Må slutte å kalle folk forrædere

Fatma Bostan Unsal har svarene. Hun kjenner ikke lenger igjen sitt eget parti. Det Rettferdighets- og Utviklingspartiet (AKP) hun var med på å skape, skulle ta folkets vilje og synspunkter på alvor. Nå risikerer folk å bli kalt forrædere.

Fatma Bostan Unsal

GÅR I MOT ERDOGAN: Fatma Bostan Unsal var med på å grunnlegge AKP sammen med Erdogan. Nå mener hun politikken hans er feilslått. Hun er blant annet opprørt over at en ung politimann, etter det hun tror, døde etter tortur i fengsel.

Foto: Sidsel Wold / NRK

I fjor signerte statsviteren Unsal under på oppropet «We will not be a party to this crime » sammen med 1127 andre tyrkiske akademikere.

– Vi protesterte mot regjeringens krigføring mot PKK fordi den førte til store sivile tap. Dermed ble jeg ekskludert fra partiet, forteller hun.

Hun mener at partiet må lytte til folks vilje, og ikke kalle dem forrædere

Det er de konservative og utdannede AKP-velgerne i byene som nå svikter partiet. De urbane og ressurssterke mener politikken etter kuppforsøket ikke er bærekraftig.

– Det er bare de fattige uten utdannelse som stemmer på AKP og Erdogan nå, mener Fatma Unsal.

Partiet har feilet

Den religiøse kvinneaktivisten stemte «Nei» av mange grunner.

– Jeg forstår ikke hvorfor vi skal bytte ut vårt parlamentariske system med en utøvende president. Dessuten er det galt å arrangere folkeavstemning under unntakstilstand.

AKP-veteranen er grundig lei av unntakstilstanden som bare forlenges og forlenges. Dessuten vil hun ha en fri presse, et fritt sivilsamfunn og et fungerende rettssystem.

– Tyrkia er nedadgående nå. Økonomien er i dårlig forfatning. Uten et fungerende rettssystem risikerer vi at ingen utenifra vil investere i Tyrkia. Det vil forverre økonomien, sier hun til NRK.

Hvordan våger de!

Men det som opprører henne mest er at så mange rammes av myndighetenes klappjakt på mulige syndere etter kuppforsøket 15. juni i fjor.

– Over hundre tusen er sagt opp fra jobbene sine uten at de har fått noen rettssak, uten at de får kompensasjon og uten å kunne anke saken noe sted.

– Hvordan våger de utsette folk for dette?, nesten roper hun.

Fatma Bostan Unsal

RÅD TIL LEDEREN: Erdogan og hans parti AKP må inkludere folk, lytte til folk og slutte å kalle dem man ikke er enige med for forrædere, sier Fatma Bostan Unsal.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Demoralisert

– Mitt inntrykk er at partiet er preget av usikkerhet og er demoralisert etter valgresultatet, sier professor i statsvitenskap og politikk Ilter Turan.

Kommentatoren vet ikke om resultatet på 51,4 prosent en gang kan kalles en seier.

Unsal er enig. Hun tror også at partiet famler.

– Hva må Erdogan gjøre for å få tilbake velgerne?

– Om han vil holde på makten, må han trekke folk til seg, ikke skyve dem unna.

AKP-grunnleggeren er optimist. Hun tror at Erdogan vil endre seg nå.

Men det forutsetter en ting:

– At han er rasjonell.

–Tror du at frustrerte AKP-velgere vil danne et nytt parti?

– Vi har et momentum nå. Men den store majoriteten er taus. Taushet bringer oss intet sted. Vi må ha folk som tør å stå opp for demokratiet. Det er derfor jeg snakker, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt