NRK Meny
Normal

– Mitt gamle kontor var fullt av kakerlakker

Slik svarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på kritikken etter at han brukte over 2,8 milliarder offentlige kroner på sitt nye 1150-roms presidentpalass. Nå vil presidenten ha enda mer makt.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener han hadde god grunn til å bruke milliarder på sitt nye presidentpalass.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har måttet tåle kritikk for å ha brukt enorme summer på det nye presidentpalasset i utkanten Ankara. Det gamle presidentpalasset ble ny representasjonsbolig for statsministeren i landet.

Da han ble konfrontert med pengebruken under et TV-intervju i forbindelse med søndagens parlamentvalg, uttalte Erdogan, som var statsminister i tre perioder før han ble valgt til president i fjor, at det var helt på sin plass at statsministeren fikk en ny bolig.

– Det var kakerlakker på toalettene på mitt gamle kontor. Passer det seg for statsministeren i Tyrkia? Det kan ikke snakkes om sløsing når det kommer til representasjon, sier Erdogan i intervjuet.

Erdogans nye krypinn skal ha kostet nærmere 3 milliarder kroner

Erdogans nye krypinn skal ha kostet om lag 2,8 milliarder kroner

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Sløsing av offentlige midler

Det nye palasset som åpnet i november i fjor, har hele 1150 rom og er tre ganger så stort som Det hvite hus i Washington D.C. I følge The Guardian består personalet blant annet av fem eksperter som har i oppgave å kontrollere om presidentens mat er forgiftet eller bedervet.

Erdogan i palasset

Recep Tayyip Erdogan i sitt nye milliardpalass utenfor Ankara

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Prislappen er ikke offentliggjort, men det blir hevdet at Erdogans nye hjem koster hele 2,8 milliarder kroner.

Opposisjonen har gjort et stort poeng av presidentens pengebruk og forsøkt å bruke det mot ham i valgkampen før søndagens parlamentsvalg. De mener presidenten sløser med offentlige midler og at palasset er ulovlig bygd i et vernet skogområde.

Det overdådige presidentpalasset passer godt inn i bildet opposisjon forsøker å skape av Erdogan som en ny sultan som fører Tyrkia i en stadig mer autoritær retning.

LES OGSÅ: Frykter Tyrkia er på vei mot diktatur

Mer makt til presidenten

Søndagens valg vil handle mye om president Erdogan da hans parti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) har sagt at de vil endre grunnloven slik at presidenten får mer makt.

– Det vil føre til at Erdogans kan ta langt færre hensyn til velgerne og landets institusjoner enn han gjør i dag, sier Einar Wigen, postdoktor ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

– Det er vanskelig å si hva Erdogans mål med Tyrkia er. Han snakker med flere tunger og sier forskjellige ting til ulikt publikum. Når han snakker til nasjonalister bruker han mye nasjonalistisk retorikk og benytter religion som et nasjonalistisk verktøy. Når han snakker til kurderne derimot, snakker han kun om "oss som muslimer" og når han snakker til liberale handler det mye om menneskerettigheter og demokrati.

For å kunne sende en grunnlovsendring til folkeavstemning, må imidlertid AKP få rent flertall. De siste meningsmålingene viser at det kan bli vanskelig da det kurdiske partiet, HDP ligger akkurat på sperregrensen på ti prosent. Kommer de over sperregrensen, kan de ende opp med over 50 representanter i parlamentet og frata Erdogan og AKP flertallet.

LES OGSÅ: Blodig valgkamparrangement i Tyrkia

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt