NRK Meny
Normal

Erdogan: – Flyet hadde krigs–<br />materiell til det syriske forsvaret

Tyrkias statsminister Erdogan bekrefter torsdag at det sivile flyet på vei til Syria inneholdt krigsmateriell til det syriske forsvaret.

Syrisk passasjerfly som ble tvunget til å lande av jagerfly

Her sees det syriske passasjerflyet som var på vei fra Moskva på flyplassen i Ankara etter at det var tvunget ned av jagerfly.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Ifølge Recep Erdogan var krigsmateriellet på vei fra en russisk produsent da flyet ble stoppet.

Onsdag kveld ble det sivile passasjerflyet av typen Airbus 320 tvunget til å lande i Ankara av tyrkiske jagerfly. Tyrkia mistenkte at flyet til Syria innholdt våpen.

Racep Erogan og Nursultan Nazarbayev

Tyrkias statsminister Racep Erogan forteller at passasjerflyet innholdt blant annet ammunisjon.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Flyet var på vei fra Moskva til Damaskus da det ble møtt av krigsfly over tyrkisk luftrom.

Les: Tyrkia beordret syrisk fly til å lande

Tyrkiske medier har torsdag meldt at det ble funnet militært sambandsutstyr. Nå bekrefter statsministeren at de mener å ha funnet krigsmateriell.

– Flyet hadde en last som inneholdt utstyr og ammunisjon adressert til det syriske forsvarsministeriet, sier Erdogan torsdag kveld til den tyrkiske tv-kanalen NTV ifølge nyhetsbyrået AFP.

Årsaken til at passasjerflyet ble tvunget ned på bakken i Ankara med makt skal være at Tyrkia fikk inn tips og etterretning om at flygningen skulle ha med seg krigsmateriell til krigen i nabolandet Syria.

– Utstyret som ble funnet undersøkes fortsatt, og nødvendige konsekvenser vil komme, sa Erdogan til journalister torsdag kveld.

Russland: – Ikke våpen i lasten

At nabolandet til krigsherjede Syria valgte å sende opp jagerfly for å tvinge ned et passasjerfly har vakt sterke reaksjoner.

Det russiske utenriksdepartementet mener aksjonen satte passasjerenes og besetningens liv og sikkerhet i fare. Det var 17 russerne blant de 30 passasjerene om bord i flyet.

Russerne nekter for at flyet inneholdt våpen eller andre typer krigsmateriell.

– Det var verken våpen eller annet militært utstyr med flyet, sier en kilde i Det russiske våpeneksportrådet til nyhetsbyrået Interfax.

Les: Russland ber Tyrkia forklare seg

Syrkisk passasjerfly som ble tvunget ned av jagerfly

Flyet ble sendt onsdag kveld undersøkt etter at passasjerene hadde måtte forlate det på Ankaras flyplass.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Torsdag formiddag utsatte Russlands president Vladimir Putin et planlagt besøk til Tyrkia. Besøket var planlagt til mandag 15. oktober. Putins talsmann sier at besøket vil bli gjennomført seinere. Han vil ikke svare på om utsettelsen har sammenheng med flyet.

Syria: – En pirathandling i lufta

Syriske myndigheter nekter også for at det var våpen om bord på passasjerflyet.

De reagerer veldig sterkt på hvordan nabolandet kunne tvinge et av passasjerflyene på vei til Damaskus ned ved hjelp av rå våpenmakt.

Myndighetene i Syria kaller hendelsen piratvirksomhet, og et brudd på sivile luftfartsavtaler.

Det har den senere tiden vært svært spent mellom de to nabolandene. Syria har flere ganger truffet inn på tyrkisk territorium med granater og andre sprenglegemer under krigshandlinger.

Den 3. oktober ble fem sivile drept i den tyrkiske grensebyen Akcakale av et granatnedslag. Etter hendelsen har Tyrkia begynt å besvare med sine egne beskytninger inn i Syria hver gang granater slår ned i Tyrkia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt