Hopp til innhold

Erdoğan møtt med jubel på flyplassen

Recep Tayyip Erdoğan landet i Istanbul etter kuppforsøket ble slått ned. Den tyrkiske presidenten ble møtt med jubel på flyplassen Atatürk.

TURKEY-SECURITY/ Turkish President Erdogan addresses during an attempted coup in Istanbul

JUBEL: Erdoğan ble møtt med jubel på flyplassen i Istanbul etter kuppforsøket mot ham.

Foto: HUSEYIN ALDEMIR / Reuters

Tyrkias president ble møtt av en stor folkemengde da han landet på flyplassen Atatürk i Istanbul etter kuppforsøket mot ham, viser TV-bildene til NTV melder nyhetsbyrået Reuters.

Den tyrkiske presidenten var på ferie sør i landet da kuppforsøket mot ham startet. Erdoğan planlegger nå å ta seg videre til Tyrkias hovedstad Ankara, melder Reuters.

Erdoğan: – Skal straffes hardt

Tyrkias president kaller kuppforsøket et angrep på hele landet, melder den tyrkiske TV-kanalen FOX TV skriver Reuters. I sin første pressekonferanse etter kuppforsøket lovet den tyrkiske presidenten at kuppforsøket skal straffes hardt.

– Denne lille gruppen i militæret er selveste parallellstaten i Tyrkia. Denne bevegelsen er stort forræderi og skal straffes hardt, sier Erdoğan i en direktesendt tale.

Med parallellstaten henviser Erdoğan mest sannsynlig til Gulen-bevegelsen, som regjeringspartiet lenge var alliert med og som Erdoğan og AKP er i en åpen konflikt med.

– Ingen makt står over nasjonens vilje, sier Erdoğan skriver Reuters.

– De bombet stedet jeg forlot i Marmaris. Men de klarte tydeligvis ikke å følge med på hvor vi reiste derfra, sier Erdoğan, som kom fra Marmaris til Istanbul for kort tid siden.

Tyrkia: Demonstrasjoner ved Taksim plass i Istanbul
Foto: MURAD SEZER / Reuters

– Jeg blir med folket mitt

Kuppforsøket som ble gjennomført av en minoritet i militæret ifølge Erdoğan skal nå straffes. Han uttalte på en direktesendt tale at han nå vil gjennomføre en «rensing» av militæret.

Soldater skal være pågrepet i Ankara og Istanbul i forbindelse med kuppforsøket mot Erdoğan. Til sammen skal over 130 personer være pågrepet, ifølge den tyrkiske statsministeren Binali Yildrim.

– Arrestasjonene av flere offiserer er underveis, sier den tyrkiske presidenten i talen.

Erdoğan opplyste også at hans generalsekretær Fahri Kasirga har blitt bortført og holdes som gissel av kuppmakerne.

– Han er i deres hender. Hva de skal gjøre med han, vet jeg ikke, sa han.

– Hva er klokken? Den er 04.30. Flere millioner i folket tok til gatene. Jeg er sammen med folket mitt nå, og drar ingen steder. Vi er ved makten og skal fortsette i jobbene våre helt til slutten, sier han.

TURKEY-SECURITY/ Turkish President Erdogan addresses during an attempted coup in Istanbul

BLIR: Erdoğan sa han blir med folket sitt i en tale etter presidenten landet i Istanbul.

Foto: HUSEYIN ALDEMIR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt