NRK Meny
Normal

Er dette Osama bin Laden?

- Vi tror det er hans stemme, sier en amerikansk etterretingsoffiser.

Osama bin Laden
Foto: Intelcenter/AP / Scanpix/AFP

Etterretningsoffiseren sier at de fortsetter å analysere opptaket som ble offentliggjort i dag av Al Qaida-leder Osama bin Laden.

Opptaket viser stillbilder av bin Laden, med en stemme som blant annet hyller flykapreren Walid al-Shehri.

Videoopptaket ble lagt ut på nettet i dag, samme dag som USA minnes ofrene for angrepene 11. september 2001.

- Våre fiender er feige

Videoen viser også flykaprer Walid al-Shehri, kledd i hvitt, der han lover sine feige fiender at Al Qaida skal "angripe dere forfra, bakfra, fra høyre, fra venstre ovenfra og nedenfra."

Vi skal angripe dere forfra, bakfra, fra høyre, fra venstre ovenfra og nedenfra.

Walid al-Shehri / NRK/Reuters

Al-Sheri var om bord i det første flyet som krasjet inn i World Trade Center.

Flykaprer Walid al-Shehri
Foto: HO / AFP

Osama bin Laden har også tidligere brukt årsdagen for terrorangrepene til å offentliggjøre videoopptak der han håner USA. I den nyeste videoen hyller han al-Sheri, og sier at han var "en ung mann som trosset de største farer, og var en sjeldenhet blant menn: han var en av 19 helter."

47 minutters opptak

Den nye videoen varer i 47 minutter, men har ingen levende bilder av Al Qaida-lederen.

Om opptaket er ekte, slik den amerikanske etterretningen tror, så blir ikke offentliggjøringen av videoen godt mottatt i USA.

- Det står dårlig til når vi hører fra Osama seks år etter. Det finnes ingen unnskyldninger, forteller broren til en av tvillingtårn-ofrene.

- Han skulle vært død for lenge siden. Vi skulle fanget ham for lenge siden.

"Testamentene til heltene fra angrepene mot New York og Washington"

Det er fremdeles ikke kjent når videoen, som har fått tittelen "Testamentene til heltene fra angrepene mot New York og Washington", ble tatt opp.

Forrige offentliggjorde bin Laden sitt første videoopptak på nesten tre år. Da kom han ikke med noen trusler, men fortalte at USA var sårbart og at alle amerikanere må konvertere til islam for å unngå krig.

- Forfengelig Al Qaida-leder

Dagens video viser en Osama bin Laden med mørkere skjegg enn tidligere. Den ettersøkte terroristlederen har tidligere framstått med grått og bustete skjegg.

Amerikansk etterretning har slått fast at videoen var ekte og neppe mer enn en måned gammel, men er i villrede når det gjelder bin Ladens skjegg som virket både velstelt og svart.

- Vi vet ikke om det er farget og trimmet eller ekte, men dette skal vi nå se nærmere på, sa den øverste sjefen for amerikansk etterretning, Michael McConnell, i Senatet.

- Sist han dukket opp, var han helt annerledes, medga han.

Bin Laden har også forbløffet andre analytikere med sitt nye skjegg, blant dem M.J. Gohel i Asia-Pacific Foundation som mener at al-Qaida-lederen framsto som "forfengelig og tåpelig" i den siste videoen.

- Det passer ikke med det bildet han så nøye har bygd opp, med maskeraden der han har spilt den hellige krigeren helt blottet for normale menneskelige karaktertrekk, sier Gohel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt