Spurte kristne om hvordan Gud ser ut - her er svaret

Gud er en yngre, glattbarbert mann med kort hår. Det er konklusjonen etter at kristne i USA er spurt.

Slik tror amerikanere Gud ser ut, og ikke ser ut

GUD og IKKE-GUD: Det ble også spurt om hvordan folk tror Gud ikke ser ut. Slik tror amerikanere Gud ser ut (t.v), og ikke ser ut (t.h)

Foto: University of North Carolina

University of North Carolina i USA spurte i overkant av 500 mennesker hvordan de mener Gud ser ut, og svaret overrasker kanskje.

I litteraturen fremstilles ofte Gud som en eldre mann med langt skjegg.

Michelangelo

GAMMEL MANN: "Adams skapelse" av Michelangelo i taket på det sixtinske kapell har for mange vært en fasit på Guds utseende.

Foto: PLINIO LEPRI / AP

Ifølge Newsweek fikk deltakerne se en rekke bilder, og så skulle de peke på det bildet som etter deres overbevisning, lignet Gud. Deretter ble alle bildene satt sammen til ett bilde:

Seg selv lik

Forskningen viser også at de spurte har forskjellige bilder av Gud, etter hva slags sosial klasse de tilhører eller hvilken politisk tilhørighet de har.

Gud?

GUD: Slik ser han ut ifølge rundt 500 spurte amerikanere.

Foto: ILL: JOSHUA JACKSON ET AL

Liberale pekte ofte på ansikter med feminine trekk, mens konservative pekte på mer maskuline ansikter.

Mange pekte også på ansikter som lignet dem selv, noe forskerne omtaler som en form for egosentrisme. De som rangerte seg selv som mer attraktive enn gjennomsnittet, valgte mer attraktive bilder som representerer Gud.

Afroamerikanere pekte oftere på mørkere ansikter, mens europeere ofte pekte på lysere ansikter. Men det var ingen automatikk i at menn valgte mer maskuline bilder eller at kvinner pekte ut mer feminine bilder.

Et stort flertall pekte på ansikter som passet deres egen alder.

Forfatterne bak studien understreker at Bibelen aldri beskriver Guds ansikt og i flere sammenhenger blir det skrevet at ingen vet hvordan det ser ut.

Mangelfull studie

Er dette Gud?

SAMMENSATT BILDE: Deltakerne i undersøkelsen fikk se flere bilder og velge det de mente passet best, så ble disse bildene satt sammen.

Foto: Ill: Jackson JC, Hester N, Gray K

Lignende studier kan føre forskningen et hakk videre, for denne studien inneholder bare svar fra 511 amerikanske kristne.

Gjennomsnittsansiktet til Gud kan endres hvis mennesker fra andre land og religioner blir spurt.

Undersøkelsen samlet heller ikke inn data om hvilke trossamfunn de som svarte tilhører. Dermed kan det bli større forskjeller hvis det skilles mellom for eksempel katolikker og mormonere, skriver Newsweek.

SISTE NYTT

Siste nytt