Hopp til innhold

Equinor dropper omstridt oljeleting i Australbukta

Equinor dropper de omstridte planene om leteboring i Australbukta utenfor Australia. Lokale surfere jubler.

The Great Australian Bight

AUSTRALBUKTA: The Great Australian Bight i det sørlige Australia er hjem til flere truede arter, blant dem den sørlige rettshvalen og australsk sjøløve.

Foto: Jaimen Hudson / Greenpeace

Equinor har gitt beskjed til australske myndigheter at de dropper planene om leteboring utenfor kysten av Sør-Australia.

Like før jul ble det gitt grønt lys til Equinors miljøplan for oljeboring i Australbukta. Equinor opplyser nå at selskapet har gått gjennom leteporteføljen på nytt.

– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia i en pressemelding.

Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia.

Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia.

Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Stangeland opplyser at selskapet skal diskutere videre med føderale og statlige myndigheter i Australia om beslutningen om å avslutte leteprogrammet.

Omstridt

Det norske selskapets planer i Australbukta har vært svært omstridt. Australbukta ligger midt i hjerte av landets fiskeindustri. Lokalsamfunnene, fiskere, turistnæringen og urfolksledere frykter at et oljeutslipp skal ødelegge livsgrunnlaget deres.

Det har blitt arrangert flere demonstrasjoner mot Equinors planer i Australbukta. I januar tok The Wilderness Society avgjørelsen fra det australske petroleumstilsynet NOPSEMA til retten. The Wilderness Society mente at Equinor hadde unnlatt å konsultere lokale myndigheter og urfolk i prosessen.

Planen ville gitt Equinor mulighet til å letebore hele døgnet i 60 dager mellom november og april i enten 2020–21 eller 2021–22.

Demonstrerer mot Statoil i Australbukta

DEMONSTRERTE: People vs. Oil Action, representanter for samfunnene på kysten av det sørlige Australia demonstrerte med daværende Statoil utenfor konferansen til Australian Petroleum Production and Exploration Association (APPEA) i Adelaide, Australia i 2018. «Hold vår Bight uberørt», står det på banneret.

Foto: Jo-Anna Robinson / Greenpeace

Surfere jubler

I snart tre år har surferne Anna Taylor og Tim Jones i Great Australian Bight slåss mot Equinors plan om å lete etter olje i Australbukta. Tirsdag jubler de for at planen er droppet.

– Åh, det var så herlig da borgermesteren her kom ut til oss med den meldingen og sa at Equinor hadde trukket seg! Telefonen har ikke stått stille, det er helt fantastisk. Det er en byrde som er tatt av skuldrene våre, nå blir det fest, sier Jones til NTB.

Surferne i Australia har arrangert demonstrasjoner flere steder, men mener det virkelige vendepunktet i kampen var at de sendte en delegasjon til Norge og Equinors generalforsamling i mai i fjor.

Surferne i Australia har arrangert demonstrasjoner flere steder, men mener det virkelige vendepunktet i kampen var at de sendte en delegasjon til Norge og Equinors generalforsamling i mai i fjor. Her fra surfedemonstrasjon, en såkalt paddleout, i havnebassenget utenfor Operaen i Oslo.

DEMONSTRERTE: Surferne i Australia har arrangert demonstrasjoner flere steder, men mener det virkelige vendepunktet i kampen var at de sendte en delegasjon til Norge og Equinors generalforsamling i mai i fjor. Her fra surfedemonstrasjon, en såkalt paddleout, i havnebassenget utenfor Operaen i Oslo.

Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

BP og Chevron trakk seg ut

BP droppet boreplanene i samme område i 2016, og det samme gjorde Chevron året etter, skriver ABC News. Equinor gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 prosent eierandel i 2017.

Nå er planene kastet, men Equinor sier selskapet fremdeles ser muligheter i Australia.

– Vi har en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia, og beholder andre eksisterende andeler og aktiviteter i Australia, sier Stangeland.

SISTE NYTT

Siste nytt