FN: – Vi opplevde en dag i helvete, men de sivile går gjennom dette hver dag

HOMS (NRK): Våpenhvilen i gamlebyen i Homs er forlenget med ytterligere tre dager, og nå vil FN gjøre et nytt forsøk på å få inn hjelp til de fortsatt rundt 2000 sivile igjen.

Innbyggere i Homs bærer ut sine døde

Dette synet møtte mange hjelpearbeider da de kom inn i gamlebyen i Homs i helgen. Her bærer innbyggerne ut sine døde etter at partene ble enige om en våpenhvile slik at hjelp kunne fraktes inn og sivile evakueres ut.

Foto: STRINGER / Reuters

En gamel mann forlater Homs i Syria

Denne gamle mannen var en av de rundt 700 menneskene som ble fraktet ut i løpet av helgen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Syriks Røde Halvmåne hjelper folk ut av gamlebyen i Homs

Syrisk Røde Halvmåne hjalp i helgen flere hundre mennesker ut av gamlebyen i Homs.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

I morgentimene i dag ble det klart at myndighetene og opposisjonen i Homs er enige om en ny tre dagers våpenhvile i Homs.

Ifølge FNs nødhjelpskoordinator Yacoub el Hillo skal den ligne på avtalen som ble inngått før helgen, og etter det NRK forstår er rundt 70 mennesker klare til å bli evakuert inne i gamlebyen.

For nå håper FN sammen med nødhjelpsorganisasjonene å igjen få mulighet til å evakuere flere enn de som ble hentet ut i helgen.

– Det var forferdelig, forferdelig. Det er ikke nok for å beskrive hva vi så. Dette er ikke et hvilket som helst nabolag. Det er gamlebyen i Homs med historie og arv. Men det er nå en by i ruiner. Men dette dreier seg ikke bare om fysisk ødeleggelse. De sivile lider i stillhet. Det vi opplevde der var en dag i helvete, men de sivile går gjennom dette hver dag. Dette må stoppe, sier FNs nødhjelpskoordinator Yacoub el Hillo til NRK.

Om det skulle komme i stand en våpenhvile, er det ingen garanti for at hjelpearbeidet kan gå uforstyrret. For både i går og lørdag ble nødhjelpskonvoiene utsatt for angrep.

– Bilen vår ble skutt på med granater. Vi måtte gjemme oss i en kjeller til vi kunne komme oss ut igjen. Det var umulig å avgjøre hvem som skjøt, sier Beher Keyal i Røde Halvmåne som forsøkte å ta seg inn gamlebyen lørdag.

Opposisjonen og myndighetene skylder på hverandre.

Ikke menneskelige skjold

FN benekter at de ble brukt som menneskelige skjold til tross for at hjelpekonvoiene ble beskutt gjennom hele helgen.

– Vi var der i ti timer og så ingenting av dette, sier el Hillo om påstandene at de sivile i gamlebyen i Homs ble brukt som menneskelige skjold, men han beskriver også vanskelige helseforhold.

– Vi besøkte sykehuset hvor de behandler sivile under svært vanskelig forhold og med lite utstyr. Det er pasienter der som bare venter på å dø. Jeg traff en 92 år gammel mann som var syk og som det ikke fantes medisiner til. Vi kan hjelpe disse menneskene, men det må gjøres fort, sier el Hillo.

Tok unge menn til side

I går kom det for det meste barn og eldre ut. Noen kunne ikke gå, og måtte fraktes i rullestol inn på mottakssenteret. De sivile fikk også ta med seg små bager og sekker med klær, men kom ellers tomhendte og medtatte ut etter rundt halvannet års beleiring.

På bussen var det også noen yngre menn som syriske myndigheter tok til side for å bli forhørt. Ifølge guvernøren i Homs skjedde det etter avtalen med FN om et mulig amnesti.

El Hillo sier til NRK at de sørget for at mennene fikk være sammen med familiene sine og at forhørene skjedde åpent foran flere mennesker. De var også på mottakssenter til sent i går natt for å forsikre seg om at ingen overgrep skjedde.

Ved tidligere tilfeller har unge menn blitt arrestert etter avtaler mellom opposisjonen og myndighetene om å slippe ut sivile.

Opposisjonen frykter hva som vil skje i Homs når evakueringen er over, og opposisjonsleder Ahmed Jarba advarte på Twitter om et nytt Srebrenica, med referanse til den serbiske massakren i 1995 der menn ble skilt fra kvinner og barn, og skutt.

Flere hundre evakuert fra Homs i Syria

Video: I helgen ble flere hundre evakuert fra Homs. NRK var til stede da de endelig slapp ut av isolasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt