Hopp til innhold

Danske frisører og tatovører kan åpne igjen

Regjeringen og et bredt flertall i Folketinget er enige om å åpne for at flere yrkesgrupper får komme tilbake på jobb på mandag. Blant dem er frisører og tatovører.

– Ingen har lyst til å holde Danmark lukket én dag mer en høyst nødvendig, Men vi må ikke gå hurtigere fram enn at vi fortsatt kan ha kontroll på epidemien, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen

– Ingen har lyst til å holde Danmark lukket én dag mer en høyst nødvendig, Men vi må ikke gå hurtigere fram enn at vi fortsatt kan ha kontroll på epidemien, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen

Foto: Philip Davali / AP

– Avtale! Er ualminnelig glad for at alle Folketingets partier i kveld (natt er det jo virkelig blitt) er enige om å utvide den første fase av gjenåpningen en smule, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

Den videre åpningen av Danmark kommer etter en gradvis gjenåpning som ble startet denne uken. Onsdag åpnet barnehager og barneskoler etter at koronasmitten hadde falt markant.

– Ingen vil holde Danmark stengt lengre enn nødvendig

– Ingen har lyst til å holde Danmark lukket én dag mer en høyst nødvendig, men vi må ikke gå raskere fram enn at vi fortsatt kan ha kontroll på epidemien, skiver Frederiksen.

Mette Fredriksen
Foto: Skjermbilde

Forhandlingene mellom representanter og lederne for alle partier, samt statsministeren, startet klokken 20 torsdag kveld, skriver Jyllands Posten.

Klokken 02.00 natt til fredag la statsministeren ut meldingen om enighet på sin Facebook-profil.

Har bestilt frisørtime

Avtalen innebærer blant annet at frisørsalonger, tatovører, domstoler og forskningslaboratorier åpner igjen neste uke, etter å ha vært stengt siden midten av mars.

– Deilig med et bredt samarbeid om en rask avtale der vi gir de små bedriftene, som vi ba stenge for å dempe smittespredningen, lov til å åpne igjen. Jeg har bestilt tid hos frisøren, skriver partileder for De Radikale Morten Østergaard på Twitter.

Selv om flere arbeidsplasser nå kan starte opp igjen, vil det ikke åpnes for kulturarrangementet og aktiviteter. Høyskolene og etterskoler forblir også stengt.

Østergaard er blant dem som mener såkalte etterskoler, et internatskoletilbud for tenåringer, og høyskoler også burde gjenåpnes i denne fasen.

Kritikk fra opposisjonen

Opposisjonen har også ment at den i mye større grad burde vært involvert i hvordan gjenåpningen skal foregå, noe som har ført til skarp kritikk fra blant annet Venstre.

Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen pekte tidligere i uken på at regjeringen ikke hadde en god nok plan for gjenåpningen. Nå gleder han seg over avtalen som er inngått.

– Etter en lang kveld med forhandlinger er det nå flere som kan vende tilbake til arbeid og en mer normal hverdag, skriver han på Twitter.

I beskrivelsen av gjenåpningsfasen presiseres det at det ikke anbefales å åpne kafeer, restauranter, høyskoler og etterskoler, ennå. Partene vil fortsette forhandlingene om fase to i gjenåpningen neste uke, ifølge en pressemelding.

Korona-situasjonen i Danmark – Siste nytt – NRK

SISTE NYTT

Siste nytt