Enighet om våpenhvile

Både regjeringen i Libanon og Hizbollah vil rette seg etter FNs resolusjon, til tross for uenigheter om enkelte formuleringer.

Libanons statsminister Fouad Siniora
Foto: Haitham Mussawi / Scanpix/AFP

Regjeringen i Libanon har enstemmig godkjent FN-resolusjonen om Libanon, opplyser statsminister Fouad Siniora i kveld.

– Til tross for enkelte reservasjoner, har regjeringen enstemmig sagt seg enige i Sikkerhetsrådets resolusjon, sa Siniora til journalister etter regjeringsmøtet.

Realistisk

Den libanesiske regjeringen har to ministre fra Hizbollah-bevegelsen.

Energi- og vannminister Mohammed Fneish fra Hizbollah sa de ville forholde seg "realistisk" til FN-resolusjonen. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sa tidligere lørdag at resolusjonen hadde negative aspekter, men at den kunne ha vært verre.

Det var på forhånd ventet at Libanon ville godta resolusjonen, som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd fredag kveld. Statsminister Siniora beskrev resolusjonen som en triumf for libanesiske forhandlere, sammenlignet med det opprinnelige fransk-amerikanske utkastet

Resolusjonen krever stans i krigshandlingene og utplassering av en internasjonal FN-styrke i Sør-Libanon.

Regjeringen vil møtes på nytt søndag for å diskutere hvordan resolusjonen skal settes ut i livet.

Hassan Nasrallah
Foto: al-Manar TV / Scanpix/AP

Uenig i skyldsspørsmål

I en fjernsynstale på TV-kanalen al-Manar i ettermiddag sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah at Hizbollah vil samarbeide med den libanesiske hæren og FN-styrker når de blir utplassert i Sør-Libanon. i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon.

Han sa samtidig at Hizbollah har rett til å bekjempe israelske styrker, så lenge disse befinner seg på libanesisk territorium.

– Straks det er en avtale om å stoppe de såkalte militære operasjonene vil motstandsbevegelsen etterleve den uten nøling, sa Nasrallah i talen.

I talen karakteriserte Nasrallah enkelte aspekter av FN-resolusjonen som urettferdig, spesielt at Hizbollah gis skylden for krigen. Han fastslo likevel at Hizbollah ikke ville blokkere resolusjonen under regjeringsmøtet i kveld.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt