Enighet om regjering i Tyskland

BERLIN (NRK): De tyske sosialdemokratene i SPD og kristendemokratene i CDU/CSU har kommet til enighet om ny koalisjonsregjering.

Coalition negotiations of CDU/CSU and SPD

Angela Merkel (CDU) og Martin Schulz (SPD) på vei inn i forhandlinger tidligere denne uken.

Foto: Kay Nietfeld / DPA

- Vi har kommet fram til en enighet, som vil føre til mye positivt for innbyggerne, bekreftet Merkels stabssjef og fungerende finansminister Peter Altmaier da han møtte pressen etter forhandlingene.

- Men, nå vil vi alle ta en dusj, fordi vi har forhandlet lenge og hardt disse timene, fortsatte han.

Ministerfordeling

Ifølge Reuters har SPD fått utenriks-, arbeids- og finansministerpostene i den nye regjeringen, mens CDU/CSU beholder forsvarsministerposten. I følge Bild blir CSUs leder Horst Seehofer innenriksminister og SPDs leder Martin Schulz utenriksminister.

Avstemning

Om det blir noen ny storkoalisjon er imidlertid ikke klart. SPD har kunngjort at alle deres 463.723 medlemmer skal ha mulighet til å stemme over om partiet skal gå i regjering med CDU/CSU nok en gang. Dette vil skje via post og og resultatet er ventet første helga i mars.

Mange av SPDs medlemmer er skeptiske til å være med i en ny storkoalisjon, slik de har vært siden 2013, fordi de mener partiet blir satt i skyggen av CDU.

Flere mener det var årsaken til at partiet fikk et svært dårlig valgresultat 24. september.

Da SPD på et landsmøte i januar stemte over hvorvidt de skulle starte koalisjonsforhandlinger med CDU og CSU, stemte kun 362 av de 642 delegatene for - totalt 56 prosent.

Sosialdemokratenes ungdomsparti JUSOS har mobilisert for å få folk til å stemme nei.
Det har vært 24.339 innmeldinger siden jul, og det antas at de fleste har meldt seg inn for å stemme nei.

SISTE NYTT

Siste nytt