Hopp til innhold

Enighet om prinsippavtale knyttet til gjeldstaket i USA

Det hvite hus og republikanerne i Representantenes hus har blitt enige om en prinsippavtale om å heve gjeldstaket i USA.

McCarthy

AVTALE: Republikanernes leder i Representantenes hus Kevin McCarthy møtte pressen natt til søndag norsk tid.

Foto: Reuters

– Etter uker med forhandlinger har vi kommet til enighet om prinsippene. Vi har fortsatt en stor jobb igjen. Avtalen innebærer historisk store kostnadskutt, sa Republikanernes leder i Representantenes hus Kevin McCarthy, da han møtte pressen i natt norsk tid.

Han ga ikke mange detaljer, men sa at partene er enige om flere viktige reformer, uten at det innføres nye skatter.

USA er dermed ett steg nærmere å unngå en gjeldskrise fra 5. juni.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal avtalen nå presenteres for partiorganisasjonen i det republikanske partiet.

Les også: Mot semje om gjeldstaket i USA

Debt Limit
Debt Limit

Biden: – Et kompromiss

USAs president Joe Biden kaller prinsippavtalen han har inngått med Kevin McCarthy for et kompromiss som hindrer katastrofalt mislighold av statsgjelden.

– Avtalen representerer et kompromiss, som betyr at ikke alle får det som de vil. Slik er ansvaret ved å styre, skriver Biden på Twitter.

– Og avtalen er godt nytt for det amerikanske folket, da den forhindrer det som kunne blitt et katastrofalt mislighold, skriver han videre.

Biden sier at forhandlerne skal ferdigstille avtaleteksten i løpet av den kommende dagen, og at den deretter skal stemmes over politisk.

– Jeg oppfordrer sterkt Representantenes hus og Senatet til å vedta avtalen med en gang, skriver presidenten.

President Joe Biden håper på en snarlig løsning om landets gjeldstak

USAs president Joe Biden sier prinsippavtalen om gjeldstaket i USA er et kompromiss.

Foto: Susan Walsh / AP

Telefonsamtale

President Joe Biden og flertallsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, snakket på telefon sammen i 90 minutter lørdag kveld for å lande de siste detaljene i en avtale om å heve gjeldstaket i USA, som har vært under forhandlinger den siste uken.

House GOP Leadership Continues Work On Debt Ceiling Negotiations

Republikanernes leder i Representantenes hus Kevin McCarthy

Foto: KEVIN DIETSCH / AFP

Biden har også lørdag snakket med lederen for demokratene i Representantenes hus, Hakeem Jeffries, og lederen for demokratene i Senatet, Chuck Schumer, ifølge det kilden opplyser.

Telefonsamtalen mellom Biden og McCarthy fant sted lørdag kveld lokal tid.

23 oljefond

Fredag ble fristen for å komme til enighet om gjeldstaket utsatt med fire dager til 5. juni. Etter det kan USA komme til å misligholde sin enorme statsgjeld, noe som kan få ringvirkninger globalt, har finansminister Janet Yellen advart.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

Enhver avtale Biden og McCarthy kommer fram til må stemmes gjennom i Representantenes hus og i Senatet. Republikanerne har flertallet i førstnevnte, mens Demokratene har flertallet i sistnevnte.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: - Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.