NRK Meny
Normal

Enige om nytt statsbudsjett i USA

Demokrater og republikanere ble i ellevte time enige om et nytt statsbudsjett, bare en time før staten ville ha gått i stå.

Video Obama om budsjettenigheten

En fornøyd president Barack Obama sier kuttene i USA blir smertefulle, men at landet ikke kan fortsette å leve over evne.

På et møte i den republikanske gruppen i Representantenes hus sent fredag kveld greide presidenten i Huset, John Boehner, å overtale de fleste i gruppa til å godta en avtale som også demokratene i Senatet kan godta.

Boehner møtte pressen litt over en time før staten ville ha lukket dørene, for å kunngjøre at det var enighet, og at det raskt skulle holdes avstemninger.

– Jeg er fornøyd med at senator Harry Reid og jeg og Det hvite hus er enige om en avtale som vil redusere statens utgifter og holde vår stat gående, sa han.

LES: Fortsatt ingen enighet om budsjettet i Washington

LES: Ennå ingen enighet i USA om budsjett

Tilfreds Obama

Kort etter kunngjorde også en tilfreds president Barack Obama at det var enighet om et budsjett. Han sa at kuttene, de største i USA på mange år, blir smertefulle, men at USA ikke kan fortsette å leve over evne.

I praksis er de enige om et rammeverk for hele årets budsjett som gjør at de kunne godta et nytt kortsiktig krisevedtak fram til torsdag for å holde staten gående i noen dager til mens de gjør selve budsjettet for i år ferdig.

Senatet vedtok raskt og uten debatt det nye krisevedtaket innen fristen midnatt, og Representantenes hus skulle følge på kort etter. Det endelige budsjettet blir vedtatt i avstemninger innen midten av uka, om ikke nye problemer oppstår.

Avtalen er oppnådd gjennom intense forhandlinger mellom Boehner, demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, og president Barack Obama.

Ifølge CNN er de enige om å kutte mellom 38 og 39 milliarder dollar i budsjettet, mer enn demokratene ønsket. Men demokratene greide å få fjernet et tillegg om å stanse finansiering av familieplanlegging fra budsjettforslaget.

Kranglet i ukevis

Demokratene og republikanerne har i ukevis kranglet om endelig å få vedtatt et budsjett for inneværende år, som begynte 1. oktober i fjor.

Uten et statsbudsjett har Kongressen holdt staten gående med det ene midlertidige krisevedtaket etter det andre. Verken demokrater eller republikanere ønsket nå å fortsette med flere improviserte budsjetter.

Demokratene gikk etter hvert med på kutt for 33 milliarder dollar, og det ble de også enig med republikanerne om, selv om de konservative Tea Party-aktivistene ville redusere budsjettet med 60 milliarder.

I de siste dagene gikk republikanerne bort fra enigheten om 33 milliarder, samtidig som det ble lagt til to tillegg som ikke hadde noe med budsjettet å gjøre, ett for å hindre at staten finansierer abort, og ett for å frata miljødirektoratet EPA retten til å overvåke CO2-utslipp.

Det er likevel bare smuler de krangler om, siden hele budsjettet er på 3.700 milliarder dollar. Eksperter ser mørkt på utsiktene for en konstruktiv debatt om mye større beløp i neste budsjett når det ble så mye bråk om noen få milliarder.

Lukke dørene

Om det ikke var blitt enighet innen midnatt fredag, ville statskassen ha sluppet opp for penger og store deler av statsapparatet ville ha lukket dørene.

Hundretusener av offentlig ansatte ville blitt permittert og soldater i Afghanistan og Irak ville ha måttet vente lenger på sin lønn.

De grunnleggende virksomhetene som krigene og trygdesystemet ville ikke blitt særlig berørt, men alt fra CIA til dyrehager, fra passkontorer til nasjonalparker, ville ha blitt stengt eller fått sin virksomhet redusert.

Etter hvert som fristen nærmet seg, ble begge partier stadig mer nervøse for hvem velgerne ville legge skylden på om familiene til soldatene ikke fikk sine lønninger og pensjonister måtte vente på pensjonssjekkene.

Sist staten stengte dørene i 1995 var det republikanere som fikk smake velgernes vrede, og Bill Clinton vant kort etter et overbevisende gjenvalg.

I de siste dagene denne uka greide demokratene å klistre på republikanerne at de var mer opptatt av sosiale saker – det vil si abortstriden – enn budsjettet. Dermed ble det viktig for republikanerne å få saken i havn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt