Hopp til innhold

Gjennombrudd i brexit-forhandlingene, avtaleutkast klart

Kontoret til den britiske statsministeren bekrefter at forhandlerne fra Storbritannia og EU nå er enige om en avtaletekst for brexit. Nå gjenstår den vanskelige politiske behandlingen for britene.

Stobritannias statsminister Theresa May i Brussel

Storbritannias statsminister Theresa May har selv flere ganger vært i Brussel for å få forhandlingene med EU på rett kjøl, når de har kjørt seg fast. Nå skal forhandlerne være enige.

Foto: Ludovic Marin / AFP

Regjeringens statsråder vil i kveld bli kalt inn én og én til møter med statsminister Theresa May for å diskutere avtaleteksten som nå ligger på bordet, før det i morgen klokken 1400 blir et møte med hele regjeringen.

Avtalen det er snakk om handler om vilkårene mellom Storbritannia og EU, som vil gjelde i en overgangsperiode fra Storbritannia går ut av unionen 29. mars 2019 og frem til 31. desember 2020. I denne toårsperioden skal det forhandles om det endelige fremtidige forholdet.

Grensen mellom Irland og Nord-Irland siste post

Avtaleutkastet, som var ferdig i går kveld, skal være på over 400 sider, og statsrådene får tilgang til hele avtaleteksten før regjeringsmøtet. Når utkastet er diskutert og eventuelt godkjent, skal regjeringen bestemme seg for neste formelle skritt.

Det vanskelige, siste spørsmålet om grensen mellom Irland, som forblir i EU, og Nord-Irland, som blir med Storbritannia ut av unionen, skal være løst.

Nestlederen i det nordirske partiet DUP, Nigel Dodds, har allerede vært ute og sagt at avtalen vil være vanskelig å få gjennom i det britiske parlamentet. DUP, som er støtteparti for Mays regjering, er mot en avtale hvor Nord-Irland får andre regler enn resten av landet.

Ifølge den irske kringkasteren RTE skal det være enighet om en midlertidig tollordning med EU som ikke utløser grensetiltak mellom Irland og Nord-Irland.

DUP-ledelsen, som foreløpig ikke har lest avtaleutkastet, sier partiet vil gå nøye gjennom betingelsene før de tar stilling til om de skal si ja eller nei til avtalen.

Korrespondent Øyvind Nyborg om den intense kveldsjobbingen i statsministerboligen.

Korrespondent Øyvind Nyborg om den intense kveldsjobbingen i statsministerboligen.

Motstand fra sine egne

Internt i Mays konservative parti har motrøstene ikke uventet meldt seg.

Jacob Rees-Mogg

Jacob Rees-Mogg har lenge vært på kollisjonskurs med statsminister May over forhandlingene med EU.

Foto: Ben Stansall / AFP

– Dette er ikke i tråd med løftene statsministeren har gitt, sier Jacob Rees-Mogg, en profilert konservativ brexit-er som ønsker størst mulig avstand til EU.

Han håper enkeltstatsråder og et flertall i parlamentet stanser avtalen, som han foreløpig ikke har sett selv.

Rees-Moggs allierte, tidligere utenriksminister Boris Johnson, mener en avtale med EU vil gjøre Storbritannia til en koloni av Den europeiske unionen.

Boris Johnson

Boris Johnson trakk seg fra stillingen som utenriksminister på grunn av sin motstand mot Mays brexit-plan.

Foto: Rui Vieira / AP

– Ingen lar seg lure av dette teatralske spillet, skriver Johnson på Twitter, og bruker ord som «overgivelse» når han betegner Storbritannias situasjon.

– Det britiske folk stemte ikke over en kolonistatus. Fremtiden kan være lys, men bare hvis vi skifter kurs nå, skriver Johnson, som heller ikke har lest avtaleutkastet.

Johnson erklærer allerede nå at han vil stemme mot den fordi han mener Brussel vil få for mye å si.

Laster Twitter-innhold

Rees-Mogg og Johnson frykter en avtale som knytter Storbritannia til EUs tollunion på ubestemt tid, slik at de nåværende pengeoverføringene fortsetter og at selvråderetten på handelsområdet begrenses.

Deres alternativ er en avtale bygget over unionens handelsavtale med Canada, en såkalt «Canada pluss»-avtale. Hvis det ikke er mulig å få til, foretrekker parhestene å gå ut av EU uten en avtale.

– Regjeringen står i fare for å kollapse hvis avtalen er så dårlig som ryktene om avtalen sier, mener tidligere partileder Iain Duncan Smith, som tilhører brexit-fløyen i partiet.

Korrespondent Philip Lote om utkastet til Brexit-avtale.

Korrespondent Philip Lote om utkastet til Brexit-avtale.

Avstemning i underhuset

Avtaleutkastet vil, dersom den overlever regjeringsbehandlingen, bli lagt frem for avstemning i det britiske underhuset.

Politikerne der vil i tillegg til avtaleteksten også få tilgang til den juridiske vurderingen som regjeringsadvokaten har gjort, ifølge May-regjeringen.

Opposisjonen er uansett i ferd med å kvesse klørne.

– Labour vil stemme mot den fremforhandlede brexit-avtalen, hvis avtalen ikke møter partiets krav og den ikke er bra for hele Storbritannia, sier Labour-leder Jeremy Corbyn.

Labour har tidligere sagt at de kun vil støtte avtalen såfremt Storbritannia sikres tilgang til EUs indre marked og blir permanent værende i EUs tollunion. Argumentet er at dette er nødvendig for å sikre britiske arbeidsplasser og interessene til de største britiske bedriftene.

Dette er altså uspiselige krav for deler av det konservative regjeringspartiet.

Statsminister Theresa May kan risikere at det fremforhandlede forslaget verken får nok støtte i egne rekker eller fra opposisjonen.

Michel Barnier

EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Foto: Ben Stansall / AFP

EU med ekstraordinært møte

Foreløpig har ingen fra EU-hold kommentert avtaleutkastet, trolig fordi de venter på reaksjonene i Storbritannia.

EU-landenes ambassadører i Brussel er uansett innkalt til et ekstraordinært brexit-møte onsdag ettermiddag for å bli informert om avtaleteksten.

Deretter vil det bli et ekstraordinært toppmøte i løpet av november. 19. november er blitt nevnt som en mulig dato. Da vil EUs gjenværende 27 medlemsland eventuelt gi sin tilslutning til avtaleutkastet.

Følg utviklingen her:

SISTE NYTT

Siste nytt