Enige om våpenhvile

Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har akseptert en fransk-egyptisk plan for våpenhvile.

Hosni Mubarak
Foto: JACK GUEZ / AFP

.


– Presidenten er godt fornøyd med at både israelerne og palestinerne har godtatt den fransk-egyptiske planen, sier en talsmann for Sarkozy.

Ifølge fredsplanen skal israelske styrker kunne være ute av Gazastripen innen åtte dager, ifølge en fransk tjenestemann.

Sarkozy vil at våpenhvilen trer i kraft så fort som mulig får å stanse befolkningens lidelser, heter det i uttalelsen.

Men både en talsmann for Israels statsminister Ehud Olmert og en Hamas-leder sier at forslaget til våpenhvile fortsatt er under diskusjon.

Video nsps_upload_2009_1_7_16_47_4_1710.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Fransk-egyptisk fredsplan for Gaza

Det israelske sikkerhetskabinettet møttes onsdag for å drøfte om militæroffensiven mot Gazastripen skal utvides eller om det egyptisk-franske våpenhvileforslaget skulle vurderes.

Må avstå fra opprusting

– Det kunne bli enighet om å forsegle grensene innen fire eller fem dager, og det kunne føre til en tilbaketrekning innen åtte dager, sa en kilde ved kontoret til president Nicolas Sarkozy tidligere i dag.

Planen som ble lagt fram etter et møte mellom Sarkozy og Hosni Mubarak i Sharm el-Sheikh tirsdag, gir Israel garanti for at krigere på Gazastripen ikke skal kunne skaffe seg nye våpen gjennom tunneler fra Egypt.

Video nsps_upload_2009_1_7_13_58_40_1697.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Hjelpesendinger inn i Gaza

For å godta en varig våpenhvile krever Israel en permanent slutt på Hamas' raketter mot Israel, mens Hamas sier gruppen ikke vil godta snakk om en våpenhvile før Israel trekker sine styrker ut og åpner Gazastripens grenser.

Humanitær pause

På bakgrunn av økende internasjonal kritikk av militæroffensiven kunngjorde Israel onsdag at bombingen i området rundt Gaza by skal stanse i tre timer hver dag for å tillate at humanitære forsyninger kommer fram.

Israel fortsatte i morgentimene onsdag offensiven med granater og raketter, og tjukke røyksøyler steg opp fra Zeitun-området ved Gaza by. Ifølge israelske kilder ble 40 Hamas-mål truffet i løpet av natten, mens kilder i Gaza sier at åtte mennesker ble drept i nye angrep onsdag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt