NRK Meny
Normal

Enige om israelsk regjering

Benjamin Netanyahu og Ehud Barak er enige om regjeringssamarbeid, melder israelsk radio.

Ehud Barak og Bejamin Netanyahu

De to partilederne tar hverandre i handa under et møte den 1. mars i år (arkivfoto).

Foto: DAVID FURST / AFP

Det ble i dag klart at Benjamin Netanyahu og Likud-partiet tar med seg sittende forsvarsminister Ehud Barak og Arbeiderpartiet i regjering.

De to partilederne har signert en felles regjeringsavtale, melder israelsk radio.

Avtalen må godkjennes av ledelsen i Arbeiderpartiet, og det er ventet en avstemning i løpet av dagen.

Det er knyttet stor spenning til resultatet i denne avstemningen. Flere av lederne i Arbeiderpartiet har uttrykt seg skeptisk til et samarbeid med Likud på grunn av manglende vilje til forpliktende fredsforhandlinger med palestinerne.

Ifølge radiorapportene i Israel skal Ehud Barak etter den ferske avtalen fortsette som forsvarsminister.

Ønsker bredere samarbeid

Valgvinner Netanyahu ønsker nå å inkludere også venstresiden i den israelske politikken. Tidligere ble forhandlingene med sentrumspartiet Kadima og deres leder Tzipi Livni brutt.

Etter bruddet med Livni var det ventet at Netanyahu ville danne regjering til høyre i politikken, og slippe det omstridte Yisrael Beiteinu til i regjeringskontorene.

Les også: Livni utelukker samlingsregjering

Les også: Ultraortodokse i Israels regjering

Men nå ser det ut til at Likud-lederen får med seg Arbeiderpartiet. En av grunnene til ikke å etablere en ren høyrevridd regjering kan være frykten for å ødelegge samarbeidet med USA og president Barack Obama.

En mindre balansert regjering med ultranasjonalistene i Yisrael Beiteinu, med deres leder Avigor Liebermans som av mange kalles rasist, kunne fort skapt problemer for Israel hvis Obama setter hardt mot hardt i en fredsprosess.

Ingen offisielle talspersoner i de to partiene som nå ventes å danne regjering vil bekrefte avtalen til nyhetsbyrået Reuters, men radiokanalen til den israelske hæren har meldt om enighet mellom Barak og Netanyahu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt