Hopp til innhold

Russland og Ukraina er enige om fredsavtale

De to landenes forsvarsministre har i dag inngått en midlertidig fredsavtale frem til 21. mars uansett utfall av dagens folkeavstemning på Krim.

En kvinne avgir stemme på Krim mens hun holder et russisk flag.

På Krim er det ikke knyttet stor spenning til resultatet av dagens folkeavstemning. 70 prosent av regionens innbyggere snakker russisk og mange av dem som er kritisk til dagens avstemning har bestemt seg for å boikotte.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Vi har inngått en avtale med den russiske Svartehavsflåten og det russiske forsvarsministeriet om en midlertidig fredsavtale på Krim frem til 21. mars, sier Ukrainas fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dette innebærer at russiske styrker «ikke vil gripe til våpen» mot ukrainske militærinstallasjoner på Krim, ifølge Tenjukh.

Russiske styrker skal også, ifølge avtalen, trekke seg tilbake fra de ukrainske militærbasene og dermed opphører blokaden som har vart i litt over to uker.

Kan ikke stemme nei

I dag har innbyggerne på Krim-halvøya gått til urnene for å si sin mening om regionen skal bli russisk eller om de skal gjeninnføre grunnloven fra 1992, som innebærer en langt større grad av indre selvstyre enn i dag.

Den russiske lokalbefolkningen på Krim, hvor 70 prosent fortsatt har russisk som sitt morsmål er stort sett positive til folkeavstemningen, mens mange ukrainere og krimtartarer har bestemt seg for å boikotte avstemningen som ikke vil bli akseptert av mange vestlige land, inkludert Norge.

OSSE-observatører

Tidligere har det kommet tydelig frem at Vesten anser denne folkeavstemningen som ulovlig og at Russlands militære inngripen på Krim er i strid med folkeretten.

Russland på sin side hevder at dagens avstemning er lovlig, fordi den er godkjent av Krims selvutnevnte regionforsamling. Den prorussiske forsamlingen har allerede stemt for at Krim blir løsrevet fra Ukraina.

Russlands president, Vladimir Putin, skal i dag ha fortalt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at Kreml mener denne folkeavstemningen skjer i henhold til folkeretten og at Russland vil akseptere resultatet.

Samtidig skal Putin ha uttrykt bekymring over spenningen sør og sørøst i Ukraina. Der blant annet to mennesker mistet livet i Donetsk i går.

Merkel svarte med at hun mener OSSE burde få en sterke rolle på Krim og at flere observatører må få komme inn i området, ifølge kanslerens talsmann, Steffen Seibert, som også kunne informere tysk presse om at Putin var positiv til en slikt initiativ.

Også Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk ba i dag om at observatører fra OSSE straks må sendes til de sørlige og østlige delene av Ukraina, der det bor mange russisktalende.

SISTE NYTT

Siste nytt