Enige om forslag til ny grunnlov i Egypt

Grunnlovsforsamlingen i Egypt har fullført arbeidet med landets nye grunnlov. Utkastet skal overleveres til president Mohamed Morsi fredag.

EGYPT

Essam El-Erian (t.v.) fra Det muslimske brorskap og tidligere presidentkandidat Salim Al-Awa under maratonmøtet til den egyptiske grunnlovsforsamlingen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det opplyste forsamlingens leder Hossam el-Gheriyani tidlig fredag morgen. Da var grunnlovsforsamlingen ferdig med å stemme over de ulike punktene i utkastet.

– Vi har fullført arbeidet med Egypts grunnlov, sa el-Gheriyani, og la til at utkastet skal overleveres til president Mursi fredag og senere legges ut til folkeavstemning.

Demonstrasjoner på Tahrir-plassen

Forslaget ble vedtatt etter et maratonmøte som begynte midt på dagen torsdag og pågikk hele natten.

De siste dagene har over 100.000 demonstranter samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo i protest mot Morsi og den nye grunnloven. Flere ganger har politiet måttet bruke tåregass for å spre demonstrantene.

Opprinnelig hadde forsamlingen frist til februar med å bli ferdige. Men representantene begynte å jobbe i ekspressfart etter opptøyene i kjølvannet av Morsis omstridte dekret i forrige uke.

LES KOMMENTAR: «Vi har alltid Tahrir»

Religiøs grunnlov

Demonstrantene er i stor grad sekulære og liberale, som hevder at islamister er overrepresentert i grunnlovsforsamlingen, og at grunnloven derfor vil få et kraftig religiøst stempel.

Demonstrasjonene startet etter at president Morsi utstedte en forordning som hindrer oppløsning av forsamlingen.

Arbeidet med den nye grunnloven antas å være en av forklaringene på at Morsi ga seg selv utvidede fullmakter. De innebærer blant annet at presidentens beslutninger ikke kan overprøves av domstolene før det er blitt valgt ny nasjonalforsamling.

Begrenser presidentperioden

På den andre siden, har grunnlovsforsamlingen i kveld vedtatt å begrense hvor lenge en person kan sitte som president. Nå blir grensen på maks to fireårsperioder. Før var dette ubegrenset, og ekspresident Hosni Mubaraks satt med makten i 30 år.

Forsamlingen har også vedtatt at presidenten må rådføre seg med Det nasjonale forsvarsrådet, i tillegg til å få støtte fra parlamentet, før han kan erklære krig.

Mubarak, som selv har bakgrunn fra flyvåpenet, behøvde bare godkjenning fra parlamentet for å erklære krig. Morsi er den første presidenten i Egypt som ikke har bakgrunn fra forsvarseliten.

Henviser til Sharia

Grunnlovsforsamlingen gjenspeiler valgresultatet for et år siden og er dominert av islamister. Flertallet av representantene tilhører i likhet med Morsi Det muslimske brorskap. Liberale, sekulære og koptiske kristne representanter har trukket seg fra forsamlingen fordi de mener at islamistene er lite kompromissvillige.

Allerede torsdag var det klart at henvisningen til tradisjonell islamsk lov, sharia, beholdes i den nye grunnloven.

Også den gamle grunnloven fra tidligere president Hosni Mubaraks regjeringstid henviste til sharia som den viktigste lovkilden.

SISTE NYTT

Siste nytt