NRK Meny
Normal

Engstelse i Damaskus etter angrep

– Folk i den syriske hovedstaden er urolige etter dagens selvmordsangrep. I gamlebyen, souken, er over 80 prosent av butikkene stengt. Det rapporterer NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen fra Damaskus.

Soldater Damaskus

Bilder fra en amatørvideo viser syriske regjeringssoldater som patruljerer gatene i Damaskus.

Foto: Amatørvideo / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Syria
Foto: NRK

Tidligere i dag ble landets forsvarsminister, presidentens svoger og lederen for det sikkerhetsrådet drept da en bombe eksploderte i sikkerhetrådets bygning. En av president Bashar Assads betrodde livvakter skal stå bak angrepet.

Samtidig fortsatte kampene mellom opprørerne fra Den frie syriske hær (FSA) og styrkene til president Bashar al-Assad i en rekke bydeler i Damaskus.

Utrygghet

– Dette var et angrep som virkelig rammet hjertet av regimet og det er vanskelig å undervudere betydningen av det. For syrere flest har Assads regime vært fullstendig usårlig, men nå ser man at også de kan bli drept, sier Mikkelsen.

Det meste av hovedstaden har vært avskjermet fra kampene i Syria de siste 16 månedene, der 17.000 mennesker skal ha blitt drept.

De siste fire dagene har det imidlertid vært kamper i flere bydeler, og opprørere fra FSA har varslet at de har innledet en offensiv som de kaller Damaskus-vulkanen mot Assad-regimet og deres støttespillere.

Tror Assad mister støtte

Også forsker Helge Lurås tror syrerne er urolige nå og mener dagens angrep kan føre til at Assadregimet mister støtte.

– Tidligere har regimet basert seg på at det har kunnet gi deler av befolkningen sikkerhet, men når kampene når Damaskus nå, vil de nok miste støtte, sier han.

Lurås tror situasjonen framover blir veldig, veldig vanskelig for Assad.

– Det virker som det nærmest er umulig for regimet er å gjenvinne kontroll over hele Syria. Og at det derfor er det beste de kan håpe på nå er en fortsettelse av borgerkrigen, sier Lurås som er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Russland og Kina skeptiske

FNs sikkerhetsråd er nå samlet i New York og situasjonen i Syria er et av temaene på sakskartet.

USAs forsvarsminister Leon Panetta sier at situasjonen nå er fullstendig ute av kontroll og Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at det nå er behov for en ny FN-resolusjon.

Men det er mange som er i tvil om sikkerhetsrådet klarer å bli enige om et nytt vedtak. Tidligere har rådets medlemmer fra Kina og Russland lagt ned veto.

– De to landene er skeptiske, blant annet fordi de mener FN-mandatet ble tolket vidt i Libya, sier Helge Lurås til NRK.

Helge Lurås

– Dagens angrep var et hardt slag for den syriske presidenten, sier forsker Helge Lurås.

Foto: NUPI

Vil utsette vedtak

Lurås viser også til at Syria har en viktig strategisk rolle for Russland og at Kina neppe er interessert i at nok et regime som har vært utenfor folden til USA, faller, for å bli erstattet av et mer USA-vennlig regime.

– Det er vanskelig å si hva russerne kommer til å gjøre nå. Det er mulig at dagens angrep viser at Russland har rett i at opposisjonen må ta mer ansvar. Slik kan de kanskje få mer gehør for at det må en mer balansert ordtekst inn i en ny resolusjon og at man ikke bør true med sanksjoner nå, sier Lurås.

FNs spesialutsending Kofi Annan har i følge britiske diplomater bedt sikkerhetsrådet om å utsette avstemningen for å få mer tid til å jobbe med et forslag som både Russland og Kina kan akseptere.

I kveld ble det klart at sikkerhetsrådet utsetter avstemningen til torsdag kveld norsk tid.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt