NRK Meny
Normal

– Vi har blitt ofret for å redde de større byene

Lokalbefolkningen i Wraysbury føler de har blitt ofret for å redde de større byene. Storflommen i England fortsetter å ramme stadig nye områder.

Flom i England

Flommen i England rammer stadig nye områder. Rundt 5.000 boliger er rammet av flommen.

Vinterflommen som har preget Storbritannia siden desember, skal være den verste på nesten 250 år. Det advares mot enorme nedbørsmengder i løpet av de neste dagene.

Et av de hardest rammede områdene er landsbyen Wraysbury, som ligger en 40 minutters biltur unna London. Mange av beboerne i området skylder på miljøetaten, Environment Agency.

Flom i England

Gummibåter er flittig i bruk flere steder på grunn av flommen.

Foto: CARL COURT / Afp

Elven Jubilee har beskyttet flere boliger i Windsor, Maidenhead og Eton, men det har ført til at vannet har gått over til til nabolandsbyen Wraysbury.

– Vi har blitt ofret for å redde de større byene, sier tilsynsmann Sue Burrows til nyhetsbyrået AFP. Hun følger med på vannstanden i området.

– Vi forstår at det handler om tall. Du sparer 100 bedrifter og du mister 50 boliger, men vi trenger mer informasjon om hvordan vi kan klare det, sier hun.

Toby Willison, som er regional direktør ved miljøetaten, erkjenner at det alltid er mer som kan gjøres, men forsvarer etaten.

– Vi trenger å se dette i sammenheng. Vi har hatt den våteste januarmåneden siden målingene begynte, og det er sannsynlig at vi vil ha den våteste desember, januar og februar måneden på 250 år, sier han til nyhetsbyrået.

Les også:
– Flomutgiftene overstiger 6 mrd. kroner

Vann-taxi kjører barna til skolen

Sandsekker

En innbygger står på sandsekker utenfor huset sitt i Egham.

Foto: Justin Tallis / AFP

Flommen stiger også i landsbyen Datchet, men det ser ikke ut til å være noen som kan hjelpe, bortsett fra speiderleder David Cannon speiderleder.

Beboerne sier de venter forgjeves på noen vesentlig hjelp fra regjeringen. Derfor er det opp til frivillige å hjelpe.

Mange mennesker trenger også hjelp for å komme seg fra hjemmene sine, og gummibåter er flittig i bruk flere steder. Cannon funger som vann-taxi mann for å få folk over vannet.

– Det er en svært populær tjeneste for øyeblikket, sier Cannon til AFP i styrtregnet, etter å ha gitt en lokal innbygger en tur i sin røde kano.

Vannet når folket minst til kneet i sentrum av Datchet, som er en pendlerby ved elven i nærheten Heathrow flyplass.

– Vi har kjørt noen barn til skolen, og har lagt ut sandsekker der det er nødvendig, sier han.

Cannon mener britiske myndighetene har vært veldig uorganisert.

– De forsynte med sandsekker i går og militæret var her på kvelden, men det har ikke vært noe siden da, sier han.

– Det er ganske patetisk. Det er en mangel på sandsekker, og de sandsekkene de har levert gjør egentlig ikke noen forskjell, sier Yvonne Marks.

– Bruk toalettet så lite som mulig

Flom England

– Eastbury som vi må gjennom for å komme til skolen er helt oversvømt, sier Nina Frost.

Foto: Nina Frost

Flere må nok regne med å bli evakuert ettersom nivået fortsetter å stige vestover fra London. Nina Frost fra Oslo som bor i East Garston i West Berkshire og familien må ta forholdsregler.

– Vi har fått beskjed om å helst ikke kjøre i landsbyen på grunn av bølger fra vannet, bruke toalettet så lite som mulig på grunn av kloakk. Barna må skifte sko før de kan komme inn på skoleområdet, og vi får sandsekker, sier Frost til NRK.

Foreløpig er ikke East Garston like rammet som mange andre landsbyer i England.

– Men vår nærmeste landsby Eastbury som vi må gjennom for å komme til skolen har vært stengt siden lørdag morgen og er helt oversvømt. Flere veier i området er nå stengt og det regner og blåser veldig, sier Frost.


Flommen gjør også at svært mange veier er stengt, i tillegg står flere jernbanestrekninger delvis under vann. Mange av de travleste pendlerlinjene er kansellert.

– En god del mennesker som bor utenfor London har problemer med å komme seg på jobb i London, sier Norges ambassadør i Storbritannia Kim Traavik til NRK.

– Det er stigende bekymring knyttet til at Themsen som renner gjennom London er i ferd med å stige, sier Traavik.

Kart London

De flomrammede områdene Datchet og Wraysbury utenfor London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt