Hopp til innhold

Mistet halefinnen – protese ga «Winter» nytt liv

Som delfinbaby viklet «Winter» inn halefinnen sin i en krabbeteine. Den ble reddet fra den sikre død, men endte haleløs. I dag er «Winter» verdensberømt takket være en smart oppfinner. Delfinen er den eneste i verden som svømmer rundt med en skreddersydd protese!

I Florida har en delfin blitt det store trekkplasteret for et kombinert akvarium og sjødyrhospital. Historien hennes er blitt film og inspirerer funksjonshemmede barn over hele verden.

Slik ser delfinen «Winter» ut – en halestump uten den karakteristiske vifteformede halefinnen.

Jon Gelius, USA

Dette er historien om inspirasjon og sterke bånd som kan oppstå mellom dyr og mennesker - om det å trene for et nytt liv.

Det hele startet en desemberdag for sju år siden. En fisker på utsiden av Cape Canaveral på østkysten av Florida oppdager en delfinbaby som prøver å komme seg løs fra tauet på en krabbeteine.

Den er helt utmattet, og har viklet det kraftige tauet flere ganger rundt halefinnen. Skadene er så store at delfinen mister hele halefinnen.

Delfinen får navnet «Winter», og fraktes over til vestkysten av Florida for å bli tatt hånd om på det kombinerte sjødyrhospitalet og akvariet Clearwater Marine Aquarium.

Her lever den i dag i et eget basseng – reddet av ildsjeler og dyrevenner – med stimulering, omsorg og nærhet.

– Hun er veldig lett å jobbe med. Hun er veldig leken og veldig ivrig på å være sammen med oss for å lære. Det er enormt viktig fordi man ønsker at hun skal være en aktiv deltager i sin opptrening for et bedre liv, forteller delfinens personlige trener Camelle Pearson Zodrow til NRK.

Delfinen Winter med treneren Camelle Zodrow

Delfinen har sin egen personlige trener, Camelle Pearson Zodrow, for å trene opp svømmeferdighetene.

Foto: Jon Gelius / NRK

Verdensstjerne

Delfinen Winter

Den skreddersydde protesen tres på «Winter». Hun er den eneste delfin i verden med kunstig ledd.

Foto: Jon Gelius / NRK

De siste to årene har hun hatt hovedansvaret for å trene opp svømmeferdighetene til «Winter».

Det er først når man følger ryggraden nedover på delfinen at man ser at den ikke er som alle andre delfiner. Den karakteristiske vifteformede halefinnen er borte og det er bare en halestump.

– Hun maktet å overleve sin mest livstruende situasjon. Hun lærte først å svømme på egenhånd og lærte deretter å svømme igjen med protese, sier Krista Rosado, markedsdirektør ved Clearwater Marine Aquarium til NRK.

En spesiallaget kunstig halefinne gir «Winter» daglige økter med et tilnærmet normalt delfinliv.

«Winter» er den eneste delfin i verden som har en slik skreddersydd protese - et kunstig bevegelsesledd som har gjort henne til verdensstjerne.

I fjor gikk hun til filmen - basert på sin egen livshistorie, med hovedrolle i spillefilmen «The Dolphin Tale». I Norge hadde filmen premiere tidligere i år under tittelen «Gutten og delfinen».

Filmen er basert på «Winter» sin ekte livshistorie. En ung gutt er skrevet inn i historien som den som kommer over den skadede delfinen på stranden.

I filmen knytter de to sterke bånd, og da delfinen må amputere halen sin, er det bare den unge gutten som kan gi «Winter» livsgnisten tilbake. Snart blir delfinen en inspirasjon for andre.

Delfinen Winter

«Winter» i sitt eget basseng med den unike protesen. Hennes personlige trener og andre ansatte følger opp.

Foto: Jon Gelius / NRK

Spiller i filmen om seg selv

Delfinen Winter

På akvariet der «Winter» bor forteller denne plakaten hvordan hun mistet halefinnen.

Foto: Jon Gelius / NRK

En anerkjent protesespesialist arbeider med å lage en erstatningshale til «Winter». En skreddersydd protese blir utviklet og gir den tapre delfinen livsmotet tilbake.

I rollen som oppfinneren finner vi den kjente skuespilleren Morgan Freeman, mens Nathan Gamble spiller den unge delfinvennen Sawyer.

I filmen spiller delfinen seg selv. Filmen har hatt suksess verden over og «Winter» er blitt en inspirasjonskilde for barn både i USA og resten av verden. Mange barn skriver og forteller om at de selv har mistet en arm eller et bein, og at de nå bruker protese som henne.

– Vi får en mengde brev fra mennesker som har opplevd sine egne livsutfordringer. De føler behov for å fortelle sin historie. De sterke bånd de føler til «Winter» gjør henne til den perfekte mottaker av livshistoriene deres, mener akvariedirektøren Krista Rosado.

NRK får være tilstede under en av opptreningsøktene for «Winter». Med fløytesignal og håndbevegelser følger delfinen opp trenerens instruksjoner.

Som bevegelseshemmet er det krevende for henne å ta styringen uten halefinne. Delfinen er blitt det store trekkplasteret på det kombinerte akvariet og sjødyrhospitalet.

Krista Rosado

Direktør Krista Rosado sier «Winter» (bak) har inspirert handikappede barn verden over.

Foto: Jon Gelius / NRK

Inspirerer handikappede

Som i spillefilmen trener «Winter» fortsatt med flytemadrass for å stimulere halemusklene. Handikappede barn er blitt inspirert og den erfarne delfintreneren imponert.

– Det som gjør sterkest inntrykk på meg er alle menneskene som kommer hit til akvariet for å oppleve «Winter» fordi de er blitt inspirert av henne. Det har åpnet opp øynene mine for hvor mektig og sterk hennes livshistorie oppleves for folk, sier hun.

– Å jobbe med «Winter» har gitt meg utrolig mye som trener. Dette er en slik opplevelse du bare får en gang i livet, sier delfinens personlige trener Camelle Pearson Zodrow, som har jobbet med delfiner i 14 år.

To store undervannsvinduer i bassenget gjør at publikum kan se «Winter» i aktivitet under vannoverflaten. Det er da det blir synlig for alle med «Winter» sin forskjell – en halestump i stedet for en halefinne.

I sju år har hun levd med sin skjebne - levendegjort for en hel verden i egen spillefilm. Og den haleløse delfinen er blitt en publikumsmagnet med sin unike historie og sensasjonelle protese i sitt eget basseng her på Floridas vestkyst.

Delfinen Winter

Som i spillefilmen øver «Winter» daglig med flytemadrass for å styrke musklene i halepartiet.

Foto: Jon Gelius / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt