Energikaos preger tysk valgkamp - den grønne revolusjonen sliter

BERLIN (NRK.NO)– Situasjonen er katastrofal, regjeringen har skapt et energikaos uten like, mener SPD-leder Sigmar Gabriel. Han er på «Merkel-jakt» og et lett bytte er energipolitikken. For tyskernes grønne revolusjon går ikke helt etter planen.

Protest mot tysk energipolitikk

Mange er misfornøyde med «energiståa» i Tyskland. Miljøaktivister mener det går for sakte og legger skylda på økonomiministeren og miljøministeren. Andre derimot mener regjeringen går for fort frem.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Det er valgkamp i bydelen Lichtenberg i det østlige Berlin. En delegasjon fra SPD, de tyske sosialdemokratene, besøker et tidligere østtysk kraftverk som i dag eies av den svenske energigiganten Vattenfall.

Og selvsagt er det «Die Energiewende», den tyske energirevolusjonen, som er hovedtema.

For mye har gått galt siden den tyske regjeringen for to år siden besluttet en full omlegging av landets energiproduksjon, fra atomkraft til fornybar energi.

I dag er lovordene fra den gang erstattet av hard kritikk og dyp bekymring.

– Jeg tror alle har undervurdert utfordringene i dette prosjektet, sier Vattenfalls Europa-sjef Tuomo Hatakka.

– En slik revolusjon i tysk energiforsyning er mye vanskeligere og mye dyrere enn det tyske myndigheter trodde, og i øyeblikket hersker det kaos og pessimisme i energisektoren.

– I 2008 kunne vi selge strøm for 85 euro pr. megawattime, i dag er prisen nede i 35 euro. Det betyr at vi tjener svært lite penger, vi må redusere våre investeringer kraftig og vi må selge det som ikke er kjernevirksomhet for selskapet, sier Vattenfall-sjefen til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sigmar Gabriel og Vattenfalls Europa-sjef Tuomo Hatakka

SPD-leder Sigmar Gabriel får en orientering fra Vattenfalls Europa-sjef Tuomo Hatakka om selskapets planer - også de som er lagt på is.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Blåmandag for grønn satsing

Den siste måneden har tyske medier overgått hverandre med skandalereportasjer om det som er blitt kalt «Tysklands grønne revolusjon».

«Tyskland har startet et maratonløp, men etter to år befinner vi oss 50 centimeter bak startlinjen», lyder den syrlige kommentaren i en avis.

Overalt er kritikken den samme: At Tysklands historiske marsj mot en grønn fremtid er preget av et salig kaos, der ingen vet hvem som skal gjøre hva.

Angela Merkel, Ruediger Grube og Peter Ramsauer

Angel Merkel har med seg sjefen for Deutsche Bahn Ruediger Grube (t.h.) og transportminister Peter Ramsauer på den grønne satsingen.

Foto: SOEREN STACHE / Afp
Vattenfall Tyskland

Innen 2022 skal atomkraften være avviklet i Tyskland. Planene for den nye infastrukturen er lagt, men prosjektet går ikke helt på skinner.

Foto: Arnt Stefansen / NRK
Protest mot Tysklands manglende suksess for energiomleggingen

En vindmølle med krøll på skal symbolisere den manglende fremgangen i energirevolusjonen.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Vi kan bekrefte at situasjonen er vanskelig, sier Stephan Kohler, leder for Det tyske energiagentur, et statlig ekspertgruppe som følger fremdriften i arbeidet med å erstatte atomkraft med fornybar energi.

– Det alle savner er en skikkelig plan, som gjør at investorene vet hva de satser pengene sine på.

– For det er enorme investeringer som må gjøres når atomkraftverkene, med sine 20 prosent av landets strømproduksjon, skal stenges i løpet av bare 10 år, sier han.

Vind og sol til en høy pris

Det er på Tysklands kyst, i Nordsjøen og Østersjøen, den viktigste delen av «den grønne revolusjonen» skal finne sted.

Etter planen skal det bygges hele 5000 gigantiske vindmøller i disse værharde områdene de neste to tiårene, noe som vil endre landets energibilde totalt.

Og arbeidet er godt i gang. Enorme summer er investert og flere store vindparker er allerede på plass.

Men nå er virksomheten i ferd med å bremse kraftig.

For fortsatt mangler planene for det omfattende ledningsnettet som skal bringe strømmen frem til forbrukere og industri. Og det blir stadig mer usikkert hvem som skal betale regningen for de gigantiske investeringene.

En annen viktig fornybar kraftkilde er solenergien, som er blitt en stor suksess i Tyskland.

Ifølge solbransjens interesseorganisasjon «Woche der Sonne» er det nå mer enn 6 millioner tyskere som bruker solenergi i hjemmet, til transport og på arbeidsplassen.

Men også her er utfordringen å bygge det omfattende ledningsnettet som trengs for å bringe strømmen frem til forbrukerne. Og så lenge delstater og sentrale myndigheter krangler så busta fyker om hvordan dette skal gjøres, skjer det lite.

I tillegg er det mange som spør hvor mye det er riktig å investere i solenergi i et land der det er så få årlige soltimer som i Tyskland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Peer Steinbrueck og Sigmar Gabriel

Disse to herrene skal prøve å frariste Angela Merkel makten og posisjonen, SPDs partileder Sigmar Gabriel (t.v.) og kanslerkandidat Peer Steinbrueck. Om de lykkes får man svaret på om seks uker.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Måtte kjøpe nødkraft

Den tyske opposisjonen har nå gjort problemene rundt «Die energiewende» til en viktig sak i valgkampen.

Og under besøket hos Vattenfall er det stor enighet mellom SPD-leder Sigmar Gabriel og selskapets folk om at situasjonen er dramatisk.

– Jeg mener det som skjer nå er den største trusselen tysk industri har vært utsatt for siden gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland for snart 25 år siden, sier SPD-sjefen.

– Situasjonen er katastrofal. Våre myndigheter har skapt et energikaos, der industrien ikke lenger tør å investere i nye anlegg, og der det mest grunnleggende av alt: Vår energiforsyning er i fare.

– Vi har jo allerede hatt et par tilfeller av delvis sammenbrudd i strømforsyningen, og har vært nødt til å kjøpe nødkraft fra Østerrike og andre naboland, sier han.

Og SPDs leder kommer med en klar oppfordring til forbundskansler Angela Merkel.

– Vi er svært bekymret for at strømprisene skal eksplodere, fordi den grønne revolusjonen blir langt dyrere enn det regjeringen har regnet med.

– Vi mener Angela Merkel og hennes regjering nå må gi et klart signal om kursen videre for dette, sier Sigmar Gabriel.

Angela sitter rolig

Men Angela Merkel sitter rolig og venter. Om seks uker er det forbundsdagsvalg, og før det vil hun ikke ta noen store politiske grep.

– Det er heller ikke nødvendig for Merkel. Hun har en bunnsolid posisjon blant velgerne, i første rekke fordi hun har greid å skjerme tyskerne fra eurokrisa, sier den kjente valgforskeren, Nils Diederich.

Det at Angela Merkel er så upopulær i Hellas og andre kriseland er for tyske velgere et bevis på at hun ivaretar deres interesser.

Ifølge meningsmålingene er Merkel den suverent mest populære politikeren i Tyskland.

Angela Merkel på valgmøte i St Peter-Ording

- Angela Merkel er uansett Tysklands mest populære politiker...

Foto: MARCUS BRANDT / Afp
Valgforsker Nils Diederich

...og det skal mye til for å slå ut henne, sier valgforsker Nils Diederich.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Partiet Kristeligdemokratene ligger jevnt på rundt 45 prosent på meningsmålingene, mot bare 25 prosent for Sosialdemokratene, forteller professoren.

Kjedelig valgkamp

Valgkampen går nå inn i sluttfasen. Om seks uker skal det avgjøres hvem som skal lede EUs mektigste land de neste fire årene.

Men det er en kjedelig valgkamp, der svært mange mener at det allerede er klart at Angela Merkel kommer til å vinne valget.

Denne uken lanserte partiene sine valgplakater, og det har ikke gjort saken bedre.

«Gemeinsam erfolgreich», «Sammen skal vi lykkes» forkynner Angela Merkels Kristeligdemokrater på sin plakat, og kan jo spørre seg hvordan et så lite offensivt budskap skal skape begeistring om partiets politikk.

Men tyske velgere ønsker først og fremst ro og harmoni, opplyser valgforskeren Diederich, som er en av veteranene blant tyske valgforskere.

– Tyske velgere liker ikke politisk strid og kamp. Det blir gjerne oppfattet negativt. Og fru Merkel har forstått dette. Selv i store konfliktsaker går hun ikke til frontalangrep på sine politiske motstandere, men hun forklarer på en rolig måte hvorfor det ene eller det andre er riktig å gjøre i øyeblikket.

– Dette er en måte å opptre på som svært mange tyske velgere har sans for, sier professor Nils Diederich.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt