NRK Meny
Normal

Hun endret mafiaens status i Italia

Den italienske dommeren Lilliana Ferraro har måttet bruke store deler av sitt voksne liv på å overbevise Italia om at mafiaen er kriminell.

Video Mafiadommeren Liliana Ferraro

VIDEO: Liliana Ferraro er en av Europas tøffeste mafiajegere.

Året var 1982. Så lenge folk kunne huske hadde mafiaen vært en naturlig del av det italienske samfunnet.

Navnene på kjente mafiatopper stod innrisset i kirkebenker over hele landet, som takk for deres sjenerøse donasjoner til Kirken.

De færreste tok ordet «mafioso» i sin munn, men det var kjent prosedyre at når myndighetene ikke strakk til for å hjelpe familien med nok penger, godt arbeid eller skolegang til barna, kunne man snu seg til den snille naboen som alle kjente, og som hadde en tendens til å løse alles problemer.

Helt til et lite knippe mennesker tok affære.

I ti år jobbet en liten, men dedikert gjeng, natt og dag for å avsløre den utbredte kriminaliteten forbundet med mafiaen. Dommeren Liliana Ferraro var en av dem.

Tok «sjefen over alle sjefer»

– Folk var overbevist om at mafiaen var en god ting. Det var en meget utbredt mentalitet at denne typen ordning ikke var så ille. Det var ingen forbrytelse, sier den italienske dommeren Liliana Ferraro til NRK.

Sammen med de beryktede dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino, spilte Ferraro en viktig rolle i jakten på den italienske mafiaen på åtti- og nittitallet.

I 1993, etter ti år med omfattende etterforskning, eskalerte jakten til et historisk rettsoppgjør med den italienske mafiaen.

Hele 6000 politikere og forretningsfolk ble satt på tiltalebenken. «Sjefen over alle sjefer», Salvatore Totó Riina, ble dømt til livstid, og 450 andre mafiamedlemmer fikk lange fengselsstraffer.

– Det var begynnelsen på noe nytt, sier Liliana Ferraro.

Video Fra arkivet: Et historisk rettsoppgjør med mafiaen i Italia

VIDEO: Rettsaken i 1993 ble et historisk rettssoppgjør i Italia.

Isolerte mafiatoppene på øde øy

I løpet av våren 1992 hadde både Falcone og Bersellino blitt myrdet av mafiaen.

Etterforskningen var kommet langt på vei, og drapene satt Ferraro og hennes samarbeidspartnere et langt skritt tilbake.

– Det var like før vi ga opp, men så tenkte vi at vi kunne ikke la deres drøm dø med dem, sier hun.

Den endelige rettssaken lå rett rundt hjørnet, og politiet satt med over 300 mistenkte mafiatopper.

I løpet av sommeren bestemte Ferraro, i samarbeid med justisministeren, forsvarsministeren, politisjefen og alle andre involverte, at de kunne ikke la de mistenkte oppholde seg i italienske fengsler.

– Hvis vi hadde latt dem bli på Sicilia kunne de ha snakket med familie og venner som de ville – hvem som helst – for alle var livredde. Derfor flydde vi dem fra Toscana til en liten, isolert øy, lang unna, forteller hun.

Og der ble «mafiosoene» holdt i opptil flere år.

– Det var ikke spesielt demokratisk, innrømmer Ferraro.

– Men det var nødvendig under omstendighetene. Vi skjønte at det var nødvendig for oss å kutte deres kommunikasjon med utenomverdenen, ellers ville vi kanskje ikke ha kommet noen vei, sier hun.

Italiensk mafia

Ifølge Ferraro var det nærmest umulig å avsløre mafiatoppene tidligere.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

– Det var mirakuløst

Sammen med Falcone og Borselliono bidro Ferraro til å endre mafiaens omdømme i Italia.

Etter rettssoppgjøret i 1993 spredde det seg en helt ny oppfatning.

– Det var mirakuløst. Folk innså at at dette var forbrytelser, og at det var ingen god ting for samfunnet, sier Ferraro.

– Ettersom vi arbeidet med etterforskningen forstod vi at alle enkeltforbrytelsene hang sammen. Det som skjedde i dag kunne ha samme forklaring som det som skjedde i går. Det syntes å være en sammenheng mellom alle forbrytelsene, forteller hun.

Hun legger til at etter Falcones død gikk det opp for veldig mange nettopp hvor gjennomsyret samfunnet var av mafiaens organiserte kriminalitet.

– Alle visste hvem Falcone var, og da han døde var det noe som endret seg i folket.

Stolt av arbeidet sitt

Den dag i dag er Ferraro stolt over det hun og hennes kolleger har uttrettet i Italia.

– Mafiaen eksisterer fortsatt, men den er ikke like sterk som før. Vi klarer å oppdage mistenkte tidligere enn før. Forskjellen er veldig stor, sier hun.

Ferraro understreker at tidligere var det umulig å finne ut av hvem som var sjefen, hvem som var delaktige, det var også umulig å ta dem.

– I dag er dette mulig. Jeg har så å si brukt hele livet mitt på denne kampen, men jeg tror ikke det er feil av meg.

– Hvis jeg hadde gjort ting annerledes ville resultatene kanskje vært annerledes, og bedre, men det er ingen feil at jeg gjorde det, avslutter hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt