Endelig ny statsminister i Pakistan

Den pakistanske nasjonalforsamlingen har valgt Raja Pervez Ashraf til ny statsminister. Høyesterett avsatte forgjengeren hans tirsdag.

Raja Pervez Ashraf

Raja Pervez Ashraf er valgt til ny statsminister i Pakistan.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Yusuf Raza Gilani

Yusuf Raza Gilani måtte trekke seg som statsminister etter en kjennelse i høyesterett.

Foto: MIAN KHURSHEED / Reuters
Makhdoom Shahabuddin

Makhdoom Shahabuddin måtte trekke seg som statsminister da det ble utstedt en arrestordre mot ham.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Ashraf er tidligere vann- og energiminister. Han tilhører Pakistans folkeparti (PPP), som leder en regjeringskoalisjon med klart flertall i parlamentet. Det gjenspeilte seg også i avstemningen.

Forgjengeren måtte gå

Forgjengeren Yusuf Raza Gilani måtte gå av tirsdag, etter at en høyesterettskjennelse slo fast at han ikke lenger var kvalifisert til jobben.

Det skyldtes at Gilani nektet å etterkomme et krav fra høyesterett om å gjenåpne korrupsjonssaker mot president Asif Ali Zardari.

Retten dømte ham så for å ha vist forakt for retten, og ifølge grunnloven kan ingen som har stilt rettsvesenet i vanry inneha en politisk stilling.

Les også: – Pakistans statsminister må gå

Presidenten nominerte så tekstilminister Makhdoom Shahabuddin som ny statsminister, men i går utstedte en annen domstol som steller med narkotikasaker en arrestordre på ham for å ha omgått reglene for medisinimport da han var helseminister.

Les også: Vil arrestere statsministerkandidat

Dermed kunne heller ikke han velges, og Raja Pervez Ashraf kom på banen.

Nå vil trolig høyesterett igjen kreve at den nye statsministeren gjenåpner korrupsjonssakene mot presidenten. Nekter han, risikerer også Raja Pervez Ashraf å bli erklært uskikket til å være statsminister.

Dårlig rykte

Som vann- og energiminister har Ashraf et dårlig rykte på seg. Pakistan opplever en energikrise med hyppige strømbrudd. Det fører fra tid til annen til voldelige demonstrasjoner.

Han er også beskyldt for korrupsjon.

– Ashraf vil bli Guds straffedom for landet, sier en arbeidsløs mann til nyhetsbyrået Reuters i Lahore.

En forsker ved et oljeselskap i Islamabad sier det slik:

– Ting vil gå fra vondt til verre. Det er det som skjer når du erstatter en litt korrupt person med en svært korrupt person, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt