NRK Meny
Normal

Endelig kan de kjøpe Cuba-sigarer lovlig

På Cuba er den årlige sigarfestivalen i gang. Festivalen er et høydepunkt for mange sigarelskere, og i år er den en helt spesiell begivenhet for sigarrøykende nordamerikanere.

En kubansk kvinne røyker sigar

Sigarelsker på sigarfestival i Havanna på Cuba.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

For første gang på mer enn 50 år kan nordamerikanere kjøpe og importere sigarer fra Cuba legalt som et resultat av Obamas nye Cubapolitikk.

Les også: Obama vil endre «utdatert» Cuba-politikk

I åttetiden en februarmorgen i 1962 ble Pierre Salinger innkalt til president Kennedy. Salinger var John F. Kennedys pressetalsmann og John F. Kennedy var i ferd med å innføre en handelsblokade av Cuba. "Skaff meg 1000 Pettit Uppmans", sa presidenten.

I løpet av kort tid hadde Salinger fått kjøpt 1200 eksemplarer av president John F. Kennedys favorittsigar. Da signerte Kennedy loven, ifølge Salinger selv, og gjorde den slags ulovlig. Men nå 53 år seinere er det ikke lenger straffbart.

Amerikansk turist på Cuba.

Turisten Patricia Lofman er svært fornøyd med at hun kan kjøpe cubanske sigarer lovlig for første gang.

- Noen av oss har vært her før og kjøpt dem svart. Men for første gang, kan vi kjøpe dem lovlig og vi er lykkelige, sier turisten Patricia Lofman til nyhetsbyrået APTN.

Sigarer er identitet

Å bruke amerikanske dollar på Cuba ble tidligere rammet av en lov som forbød borgere av USA å støtte en fiende økonomisk. Derfor måtte de fjerne både mavebånd på sigarene og eskene når de returnerte til USA via Mexico etter tvilsomme besøk. Og ble de tatt, måtte de overbevise tollerne om at sigarene i bagasjen ikke var fra Cuba, men fra Honduras, Den dominikanske republikk eller andre steder der Castro-fiendtlige eksilcubanere hadde slått seg ned med utsmuglede tobakksplanter og videreført produksjonen av "cubanske" sigarer.

- Mange trodde de kjøpte cubanske sigarer, men først nå kan de få ekte vare og ta dem med tilbake til USA, sier Bob Holder.

Stolte tradisjoner

Cubanerne er svært stolte av sine sigarer:

- For cubanerene er det snakk om identitet, Derfor har vi hegnet om og sloss for våre Cohibas-sigarer i alle disse årene, sier Hernan Aguiar Parca, president i Tabacuba. .

Cubanere elsker sine sigarer.

På Cuba er sigarer en del av folks identitet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nå kan endelig nordamerikanske sigar "affecionados" kjøpe havanesere fra Havana, og for cubanske produsenter dreier det seg som sagt om identitet, tradisjoner, historie og penger.

Nå håper de at neste steg er å kunne få konkurrere på det amerikanske markedet i USA igjen, slik at flere kan gjøre som president Kennedy for mer enn et halvt århundre siden, kjøpe "puros" som de sier i tobakksforretninger i USA.

Les også: Cuba løslater fanger etter avtale med USA

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt