Hopp til innhold

Enda en svart mann skutt og drept i USA

I Arizona i USA ble nok en svart, ubevæpnet mann skutt og drept av en hvit politimann torsdag. Politimannen trodde en pilleeske i offerets lomme var en pistol. Samtidig fortsatte demonstrasjonene mot politiets voldsbruk i New York.

Store politistyrker var utkalt i New York torsdag kveld

Store politistyrker var utkalt i New York for å hindre at en demonstrasjon mot politivold utartet.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters/NTB Scanpix

En hvit politimann i Phoenix i Arizona dro for å sjekke mulig omsetning av ulovlige stoffer utenfor en butikk. Da en svart mann stakk hånda i lomma, trodde politimannen han grep etter en pistol, tok fatt i hånda hans og fyrte like etter av to dødelige skudd i magen på den mistenkte 34-åringen.

Det var ingen pistol, men en eske tabletter. Mannen ble erklært død på stedet. I bilen han flyktet fra ble det derimot funnet et skytevåpen, samt en krukke med marihuana, opplyser politiet.

Samtidig fortsatte demonstasjonene torsdag kveld og natt til fredag i New York, Washington, Boston, Pennsylvania, Chicago og Philadelphia, i protest mot at den hvite politimannen som tok livet av den ubevæpnede, svarte seksbarnsfaren Eric Garner (43) slipper tiltale.

– Jeg skammer meg som en hvit mann

Rundt 4000 demonstranter sør på Manhattan i New York roper slagordet som har samlet demonstranter mot unødvendig politivold over hele USA de siste månedene: «Hendene i været», «Ikke skyt». De bærer også plakater med slagord som «Rasisme dreper» og «Svarte liv teller også».

De må gå av, roper demonstrantene om politimennene som deltok i aksjonen som førte til at Garner ble kvalt. Flere politihelikoptre følger det hele fra lufta, og store politistyrker er oppstilt. På vei opp Broadway sammen med demonstrantene treffer jeg Mike, en hvit mann på 71 år – i diskusjon med en gruppe like hvite politimenn.

– Jeg skammer meg som en hvit mann. Hvis din fetter ble banket opp av seks svarte politimenn, ville du vel i det minste han skulle stilles for retten, spør Mike retorisk og får ikke noe svar.

Selv om protestene i New York så langt har gått relativt rolig for seg, ble likevel 30 demonstranter pågrepet,

- Skammer meg som en hvit mann

Mike (71) er forarget over at politimennene ikke forstår hvor galt det er at politimannen som drepte Garner slipper tiltale.

Foto: Gro Holm / NRK

– Mye kan gjøres lokalt

Her i New York kunngjorde borgermester Bill de Blasio torsdag at alle byens 22.000 patruljerende politimenn må gjennom et tredagers kurs i hvordan en roer ned vanskelige situasjoner. New York-politiet skal også gjennomføre en intern gransking av hendelsene som førte til at Garner døde.

Granskingen vil avgjøre om det skal reises disiplinærsak mot de involverte politimennene. Få regner imidlertid med at lovene som regulerer politiets rettigheter, vil bli endret. Men flere av demonstrantene NRK snakket med i går, tror mye kan gjøres lokalt.

– Lokalpolitikere, ledere i lokalsamfunnene og folk som er der for å hjelpe oss. De kan gjøre noe med dette, sier Joe.

Han har også tro på borgermester de Blasio, som har afroamerikansk kone og to svarte barn. Og tre dagers kurs i konflikthåndtering er i alle fall en start.

Joe har tro på lokal ledelse

Flere av demonstrantene NRK møtte under demonstrasjonen i New York, tror mye kan gjøres lokalt. En av disse er Joe.

Foto: Gro Holm / NRK

Føderal etterforskning

Garner var mistenkt for ulovlig sigarettsalg, men gjorde motstand da politiet ønsket å pågripe ham. Han ble lagt i bakken og en av politimennene tok et nakkegrep. Det hele ble filmet av en forbipasserende og opptaket viser hvordan Garner, som hadde astma, stønner at han ikke fikk puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept som et resultat av politiets maktbruk. USAs justisminister Eric Holder har varslet føderal etterforskning, men dette har ikke roet gemyttene.

Saken har fått mye oppmerksomhet ettersom den føyer seg inn i rekken av episoder der hvite politimenn har tatt livet av afroamerikanske menn. Drapet på Michael Brown i Ferguson førte til voldsomme opptøyer og anklager om rasisme, spesielt etter at politimannen Darren Wilson ble frifunnet for å ha skutt og drept 18-åringen.

Protester i New York

Demonstrantene samlet seg i Foley Square nær New York-politiets hovedkvarter og bar plakater med slagord som «Rasisme dreper» og «Svarte liv teller også».

Foto: Gro Holm / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt