Hopp til innhold

En varslet kollaps

I fem FN-rapporter fra 2002 til 2009 har forskere sagt at de arabiske landene er i ferd med å bryte sammen.

EGYPT-POLITICS-UNREST

Dette opprøret i Egypt har vært varslet av FN siden 2002.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Lav økonomisk vekst, høy andel analfabetisme, stor ledighet og faretruende befolkningsvekst kombinert med at 51 prosent av de unge mellom 13 og 20 ønsket å emigrere gjorde at regiondirektør Zahir Jamal i FNs utviklingsprogram (UNDP) allerede sommeren 2002 uttalte følgende:

– Hvis ingenting blir gjort kan det føre til sosialt og politisk sammenbrudd i en rekke arabiske land.

Les også: Demonstrantene: – I dag skal Egypts fremtid avgjøres
Les også: USA og Egypt drøfter Mubaraks fall

Les også: Mubarak ønsker å gå av

Han støttet seg, ifølge Morgenbladet, på den første av fem «Arab Human Developement Report».

Ved veiskillet

De 30 forskerne som bidro til rapporten mente de 22 medlemslandene i Den arabiske liga stod på randen av en mulig kollaps.

De fire rapportene som fulgte frem til den siste ble publisert i 2009 ble bare dystrere og dystrere lesning.

I den siste rapporten skriver forskerne at staten blir stadig mer opptatt av egen sikkerhet på bekostning av folkets sikkerhet, en utvikling som etter forskernes mening undergraver hele statens eksistens.

For jo mer opptatt staten er av å dyrke egen overlevelse på bekostning av innbyggerne, jo større risiko for vold når omveltningen en gang kommer.

Og nå holder hele Den arabiske liga pusten. Kollapsen og regimeskifte har helt eller delvis innhentet Tunisia og ett av ligaens viktigste land; Egypt.

Ballen ruller

– Hvis Mubarak-regimet blir kastet av sitt eget folk, ville jeg blitt veldig engstelig som president i ulike andre land, kanskje først og fremst i Syria.

- Faller Mubarak, bør den syriske presidenten sove dårlig om natta, sa Berit Thorbjørnsrud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo til nrk.no i forrige uke.

For da er det sannsynlig at den store revolusjons-ballen har begynt å rulle.

Det har man også sett i Jemen der flere titusener har gått ut i gatene for å kreve regimeskifte. Og i Jordan er regjeringen skiftet ut og politiske og økonomiske reformer lovet, uten at det har roet de jordanske gemyttene. I dag er det varslet en sitt-ned-aksjon utenfor statsministerkontoret i Amman etter fredagsbønnen.

SISTE NYTT

Siste nytt