Hopp til innhold

En tredje masserettssak i Iran

Myndighetene i Iran innledet i dag en tredje masserettssak mot personer anklaget for å ha deltatt i uroligheter etter valget i juni.

Fra en iransk rettsak
Foto: Hassan Ghaedi / AFP

Valget har utløst den verste interne krisen i den islamske republikken siden revolusjonen i 1979. Urolighetene har avdekket dype uenigheter innen landets styrende elite.

Fare for rikets sikkerhet

Ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Mehr finnes ingen ledende politkere blant dem som stilles for retten i dag.

Ved to tidligere retterganger har over 100 personer stått anklaget for en rekke brudd. Blant disse var det flere reformvennlige politikere. Anklagen som gjentar seg oftest går på å sette rikets sikkerhet i fare, noe som kan lede til dødsstraff i Iran.

Clotilde Reiss

Clotilde Reiss under rettsaken 8. august.

Foto: ALI RAFIEI / AFP

I gruppen som ble stilt for retten 8. august befant den franske læreren Clotilde Reiss seg sammen men to iranere ansatt på Storbritannias og Frankrikes ambasader.

Menneskerettighetsgrupper har kritisert rettsprosessen kraftig.

Enkelte av de tiltalte blir i tiltalen anklaget for å ønske å styrte det islamske styret, for å ha deltatt i ulovlige protester og for å ha benyttet seg av bomber og granater under protestene. Det rapporterer det offisielle nyhetsbyrået Irna.

28 personer for retten i dag

Mens tiltalepunktene ble lest opp i dag ble film og bilder fra urolighetene vist i salen.

De to tidligere presidentkandidatene Mir Hussein Mousavi og Mehdi Karroubi hevder at junivalget var lagt opp for at den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad skulle gå av med seieren. Presidenten avviser anklagene.

Lokale medier i Iran opplyser at det er 28 personer som i dag stilles for retten. 27 menn og én kvinne. Dermed har rundt 140 pågrepne blitt tiltalt i masserettssaker i etterkant av valget.

Utnevner kvinnelige ministre

Ahmadinejad sier i dag at han vil utnevne minst tre kvinner til ministre i sin nye regjering. Det er første gang siden revolusjonen i 1979 at kvinner får ministerposter i landet.

Ahmadinejad kom med kunngjøringen i en TV-sendt tale, der han sa at Marzieh Vahid Dastgerdi blir landets nye helseminister, mens Fatemeh Ajorlu blir minister for velferd og sikkerhet.

Presidenten navnga ikke den tredje ministeren, men opplyste at han kommer til å utnevne minst én kvinne til i den nye regjeringen.

Irans første og hittil eneste kvinnelige minister var Farrokhroo Parsay, som var undervisningsminister fra 1968 til 1977. Da det nye regimet kom til makten i 1979, ble hun arrestert og dømt til døden for korrupsjon. Hun ble henrettet i 1980.

Ahmedinejad ble tatt i ed for sin andre presidentperiode 5. august, etter et svært omstridt valg.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad tas i ed i dag.

rans president Mahmoud Ahmadinejad tas i ed.

Foto: STRINGER/IRAN / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt