Tredager våpenhvile mellom Hamas og Israel er i gang

En tredager lang våpenhvile mellom Hamas og Israel skal nå ha trådt i kraft. Angrepene mot Gaza fortsatte imidlertid fram til siste slutt, og drepte enda en hel familie på 10. Militæraksjonen som har vart i nesten 4 uker er nå den dødeligste siden 1967-krigen.

Våpenhvilen brutt i Gaza

En palestinsk mann dekker for munnen etter at en melkefabrikk ble truffet i et israelsk angrep fredag. Det er uklart om dette bildet er fra før eller etter at våpenhvilen skulle starte klokken 07 norsk tid. Militæraksjonen er nå den dødeligste siden seksdagerskrigen i 1967, og har ført til enorme ødeleggelser og en humanitær krise i Gaza.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet melder at det var stille over Gaza da klokken passerte 7 norsk tid. Gatene ble raskt fylt opp av mennesker som vender tilbake til husene de har flyktet fra, men mange har ikke mye å vende tilbake til.

– Våpenhvilen vil kun gi oss et glimt av hva livet vil bestå av de kommende månedene etter at Israel ødela alt. Det kommer ikke til å bli pent, sa Gaza-legen Belal al-Dabour til BBC, og fortalte at kapasiteten på Al-Shifa sykehuset der han jobber er sprengt. Mangelen på elektrisitet, drivstoff, medikamenter og følgene av mangelen på elektrisitet for blant annet oppbevaring av blod gjør at situasjonen på al-Shia sykehuset er svært kritisk.

Militæroperasjonen mot Gazastripen har entret sin 25. dag og er den dødeligste siden seksdagerskrigen i 1967. Minst 1450 palestinere på Gazastripen har blitt drept, og sivile utgjør mer enn 70 prosent av dem. 61 israelske soldater er drept.

Midlertidige humanitære våpenhviler har blitt annonsert tidligere i løpet av militæroperasjonen «Protective Edge», og har gitt palestinerne på den blokkerte kyststripen mulighet til å hente rent vann og eiendeler, hente ut drepte fra ruiner, for så å vende tilbake til den brutale virkeligheten krigen er.

Israel trekker seg ikke ut

USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry.

Foto: Lucas Jackson / Ap

Kun timer før våpenhvilen trådte i kraft ble enda en hel palestinsk familie på Gazastripen utryddet. Minst 17 palestinere har blitt drept i natt, ifølge AFP.

Tidligere uttalte USAs utenriksminister John Kerry at så snart en våpenhvile har trådt i kraft kommer israelske og palestinske representanter, inkludert Hamas, starte samtaler om en langvarig våpenhvile i Kairo.

Men det israelske forsvaret (IDF) kommer til å fortsette sine «defensive» operasjoner for å ødelegge Hamas sine tunneler på Gazastripen, som også var Israels forklaring for bakkeinvasjonen 17. juli. Det betyr at israelske styrker ikke kommer til å trekke seg ut av Gazastripen de neste dagene.

– Dette er et pusterom, et tidspunkt for muligheter- ikke en slutt. Dette er ikke en løsning, advarte Kerry.

Hamas kunngjorde torsdag kveld at de vil respektere avtalen, som trer i kraft fredag morgen, om Israel ikke bryter den.

– Hamas og alle motstandsbevegelsene har akseptert en 72 timer lang våpenhvile som vil tre i kraft klokka 8 (7 norsk tid red.anm.) fredag og vil bli respektert dersom de andre partene gjør det samme, sa talsmann for Hamas, Fawzi Barhum, ifølge AFP.

Kerry kunngjorde samtidig torsdag at USA kommer til å sende en liten delegasjon til å delta i fredsforhandlingene i Kairo mellom Israel og Hamas. Forhandlingene skal etter planen starte fredag morgen.

– Gjennombrudd

Børge Brende på Stiklestad

Utenriksminister Børge Brende.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Våpenhvileavtalen mellom Israel og palestineren er et viktig gjennombrudd, sier utenriksminister Børge Brende.

– Avtalen kan bety slutten på helt uakseptable humanitære lidelser de siste ukene, og forhåpentligvis begynnelsen på reelle forhandlinger om en tostatsløsning, sier Brende til NRK.

FNs menneskerettskommissær uttalte torsdag at Israel bevisst angriper sivile, etter at en FN-skole, der tusener av palestinere søker tilflukt fra bomberegnet, ble angrepet.

– Angrepene på boliger, skoler, sykehus og FN-anlegg virker ikke tilfeldig, men som et bevisst brudd på folkeretten som Israel er pålagt å følge, sa Navi Pillay under en tale i Genève.

I en uttalelse som ble lest opp for pressen på slutten av møtet i New York, tok de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet til orde for humanitære pauser på Gazastripen.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos hadde da fortalt Sikkerhetsrådet at slike korte pauser er nødvendig for at hjelpearbeidere skal kunne nå fram til dem som trenger hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt