NRK Meny
Normal

En svart Lucia satte fart på svensk innvandringsdebatt

En adoptert jente som fikk være Lucia på svensk TV ble for mye for enkelte svensker. En rasistisk debatt om «negerlucia» våknet til live da Astrid Cederlöf fikk æren av å lede luciatoget for to år siden.

St.Lucia - Astrid

Astrid Cederlöf fikk æren av å være Lucia. Men det skapte et voldsomt sinne hos enkelte svensker som mener hun ikke kunne være Lucia på grunn av sin hudfarge.

Foto: Måns Mosesson / Sveriges Radio

– Det var veldig mange som reagerte på dette og i kommentarfeltet på SVT sine nettsider var det nesten 4000 kommentarer, og disse skulle vise seg å bli representativt for de 13 prosent som stemte på Sverigedemokraterna (SD) ved årets valg, sier journalist i Sveriges Radio og dokumentarskaper Måns Mosesson til NRK.

Hør radioreportasje om Astrid Cederlöf og hennes tanker om debatten som oppstod i etterkant.

Lucia for alle

Alt startet for over to år siden, en høstdag i 2012. Da ble 14 år gamle Astrid Cederlöf spurt om noe helt spesielt. Vil hun være Lucia i Svensk TV sin tradisjonelle Lucia-sending, og stå og synge for hele Sverige?

– Det var utrolig kult å bli spurt om å være Lucia. Jeg tror jeg aldri har vært mer glad i hele mitt liv, sier hun til Sveriges Radio.

Dette året ønsker produsentene å gjøre sendingen mer inkluderende. Ideen er å ha en Lucia med ikke-svensk bakgrunn. Astrid, som er adoptert og mørk i huden.

Klokken sju om morgenen den 13. desember 2012 sitter over en halv million svensker foran TV-en og ser Astrid kledd i hvit kjortel med Lucia-krans på hodet.

En av dem som ser sendingen er Kjell. Han er i femtiårsalderen, jobber innen IT og har alltid tenkt at Lucia-dagen er noe helt spesielt. Et lysglimt i en mørk og kald vintertid, men nå er noe annerledes.

– Det er sørgelig at denne tradisjonen blir trampet ned på av folk med en annen hudfarge bare for å reklamere for innvandring, sier Kjell til Sveriges Radio.

– Problemet er at jeg ikke ser på henne som svensk. Jeg forbinder svensk med hudfargen hvit. Hun tar over noe som er ursvensk, sier han.

Trend i hele Europa

Kjell bestemmer seg for å skrive om dette på nettsiden Avpixlat – en side med koblinger til Sverigedemokraterna, et parti som ønsker en strengere svensk innvandringspolitikk.

Kjell er ikke den eneste som setter seg foran tastaturet denne dagen. 4000 mennesker kommer med lignende hatefulle kommentarer. Mange skriver at dette var dråpen som fikk begeret til å renne over, og at de i valget 2014 kommer til å stemme på Sverigedemokraterna.

– Dette er en trend som vi ser i hele Europa. Men det jeg har fått se er at de aller fleste som stemmer på SD opplever at både politikere og journalister er veldig dårlig på å høre etter, sier Mosesson.

– Det kjentes ut som om jeg hadde fått et hull i magen, som om det var frost i magen, sier Astrid Cederlöf om det å lese kommentarene om henne på nettet.

– Har de hørt latteren min?

I ettertid ser Cederlöf litt annerledes på nettsaken og kommentarene.

– De skriver om noe de ikke vet noe om. Jeg tror det ligger noe annet bak kommentarene. En mørkhudet Lucia kan ikke være det eneste problemet. Har de hørt latteren min, for eksempel?

Astrid sluttet selv å lese de negative kommentarene tidlig. Hun har lenge tenkt på hvordan dette kunne bli så stort. Hvorfor flere tusen svensker kunne bestemme seg for å hate henne og skrive om dette på nettet.

– Jeg kjenner en stor tilhørighet når jeg er sammen med dem jeg oppfatter som svenske. Hvis jeg treffer noen med en annen hudfarge, så må jeg oppføre meg på en annen måte. Jeg vet ikke hvordan jeg skal ta kontakt med dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt