Tror ikke på norsk-ledede fredssamtaler

På den karibiske øya Barbados forhandles det nå om en slutt på krisa i oljerike Venezuela. Deler av opposisjonen håper de norsk-ledede samtalene bryter sammen.

President Maduro gir et sverd til en uteksaminert soldat

Mens forhandlere og norske diplomater reiser til Barbados, leder Venezuelas omstridte president, Nicolás Maduro, en seremoni for uteksaminerte soldater i landets væpnede styrker.

Foto: HO / AFP

I en kort uttalelse bekrefter Utenriksdepartementet at sentrale aktører vil fortsette arbeidet med å finne en «forhandlet og konstitusjonell løsning» for Venezuela.

Dag Nylander

Dag Nylander, som styrer utenriksdepartementets avdeling for fred og forsoning, holder i Venezuela-forhandlingene fra norsk side.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Norge tilrettelegger Venezuela-samtalene. Rivalene skal prøve å ta det søramerikanske landet ut av en økonomisk og politisk krise. Det er tredje gang partene møtes, offisielt, ansikt-til-ansikt.

Maduro tror på løsning

Venezuelas president Nicolás Maduro sier at det forhandles om seks punkter som har «hele landet i tankene». Han utdyper ikke, men kommenterer Barbados-møtet til den statlige kringkasteren VTV.

– Jeg er veldig optimist. I dag hadde de en sesjon på fem timer. Jeg tror, ved å ta trinn for trinn, og med strategisk tålmodighet, at vi kan finne en vei til fred.

Presidenten gjentar også budskapet på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Maduro mener USA står bak krisa.

– Hvis det ikke er amerikansk innblanding, har jeg tro på at de blir enige om en avtale, sier Maduro til VTV.

Opposisjonen er ikke samlet

Maria Corina Machado og hennes sentrum-høyre parti Vente er ikke en del av forhandlingene. Hun mener Guaidó burde bruke tida mer klokt og skaffe seg en internasjonal koalisjon av frigjørere.

Hun har bare tro på at en militærallianse med USA, Colombia og Brasil får Venezuela tilbake i det demokratiske sporet.

– Jeg ville ha kuttet forbindelsene med alle krefter som hindrer presidentskapet, som er anerkjent av landet og 54 andre land, sier hun i sitt eget radioprogram på private Radio Caracas Radio (RCR).

Opposisjonsleder Maria Corina Machado

Arkivbilde av opposisjonsleder Maria Corina Machado fra da hun ble fratatt plassen i nasjonalforsamlingen. Hun mistet plassen angivelig på grunn av hennes rolle i gateprotester i 2014.

Foto: Esteban Felix / Ap

Machado viser til at det er under et halvt år igjen av Guaidós tid som leder av nasjonalforsamlingen.

Til tross for at han har utropt seg selv til midlertidig president, har han liten støtte fra militæret og så godt som ingen kontroll over de statlige institusjonene.

– Forhandlingene gir bare regimet mer tid og oksygen, hevder Machado.

Den tidligere borgermester i Caracas-regionen, Antonio Ledezma, skriver fra sitt eksil i Spania at hans ydmyke anbefaling er å «stenge dialogkapittelet med Norge og Barbados».

Ledezma mener det er en fornærmelse å gjenoppta dialogen med et regime som, en uke er dødsfallet, ikke har gitt tilbake marineoffiserens kropp til de etterlatte.

Stor internasjonal støtte

FNs generalsekretær António Guterres har beskrevet de to tidligere rundene i Oslo som konstruktive. Ingen land har kritisert de norskledede forhandlingene selv om en løsning virker langt unna.

Russland og Kina har stilt seg bak Norges forsøk, mens USA har sagt at det eneste det bør forhandles om, er Maduros avgang.

Det har vært anspent de siste ukene. Flere meldinger om nye møter har vist seg ikke å stemme, eller møtene har blitt avlyst på kort varsel.

Juan Guaido taler på et folkemøte

Opposisjonsleder Juan Guaidó har snudd og vil likevel fortsette dialogen med myndighetene i Venezuela. Norge leder samtalene.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Senest sist tirsdag sa opposisjonsleder Juan Guaidó at det ikke var planer om nye samtaler med regjeringen. Få dager før ble det kjent at en marineoffiser døde i myndighetenes varetekt.

President Maduros folk ble anklaget for å ha torturert og drept offiseren Rafael Acosta Arevalo. Offiseren ble pågrepet 21. juni. En uke etter ble han framstilt for en dommer med tydelige merker på kroppen. Han besvimte og døde.

Dødsfallet ble fordømt internasjonalt og FN krever gransking.

Laster Twitter-innhold

Nå bekrefter begge sider at de vil forhandle igjen.

Ukjent agenda i Barbados

Opposisjonen krever fortsatt at Maduro går av, og at et overgangsstyre leder Venezuela inntil det kan holdes frie valg med internasjonale observatører.

Hittil har det ikke kommet detaljer om hva som ligger på bordet under den nye runden på Barbados. Det er heller ikke kjent hvem som representerer Maduro og Guaidó.

I erklæringen fra Guaidós kontor heter det at «vi har ikke ubegrenset med tid» og at situasjonen blir verre dag for dag. Hans representanter stiller opp for å forhandle en slutt på diktaturet, står det.

Laster Twitter-innhold

Myndighetene bekrefter på sosiale medier at deres folk landet på Barbados i morges. I en erklæring skriver de også at Guaidó fortsetter å fremme vold og splittelse med sin retorikk.

UD oppfordret begge partene til å vise tilbakeholdenhet i sine kommentarer underveis for at prosessen skal kunne lede til resultater.

Opposisjonen bryter med spillereglene alle ble enige om under forrige runde i Oslo, skriver Maduros informasjonsminister Jorge Rodriguez.

Laster Twitter-innhold

De norskledede forhandlingene er omstridt og får stor oppmerksomhet i regionen. Enkelte medier antyder at Norge bruker fredsmeklingen i oljerike Venezuela til å skaffe olje- og gasskontrakter.

– Statoil kan komme til å utvide sin søramerikanske blokk, sier oljeanalytiker Jose Marulanda til Voice of America.

Han viser til at Equinor, daværende Statoil, sikret seg et nytt leteprosjekt i Colombia i 2014. Den gang spilte Norge en rolle som tilrettelegger i samtalene mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter.

Equinors sider heter det at de har kjøpt andeler i en lisens sammen med Repsol og ExxonMobil.

SISTE NYTT

Siste nytt