Hopp til innhold

Unntakstilstand i Charlotte etter nye opptøyer

En mann er skutt og ligger i respirator etter nye sammenstøt mellom politi og demonstranter i Charlotte. Nord-Carolinas guvernør erklærer unntakstilstand i byen.

Gloria Merriweather så en mann bli skutt under demonstrasjonene i Charlotte i USA. Politiet sier det ikke var de som skjøt. Gloria mener at politiet avfyrte skudd. Guvernøren i delstaten Nord-Carolina har erklært unntakstilstand.

FILMET SKUTT MANN: Gloria Merriweather sier at politiet kastet tåregass og skjøt kuler før mannen ble skutt. Politiet sier at det ikke var de som skjøt.

Politiet meldte først at personen var død, men dette har myndighetene i byen nå korrigert.

Politiet hevder personen ikke er rammet av deres kuler.

– Det var skudd sivil mot sivil. Politiet avfyrte ikke skudd, skriver de lokale myndighetene på Twitter.

De nye konfrontasjonene startet onsdag kveld lokal tid ved et hotell i Charlotte der demonstranter samlet seg.

Etter at den skadde mannen falt om og ble fraktet til sykehus, begynte demonstrantene å kaste flasker og jordklumper på politiet, som svarte med tåregass.

I tillegg til mannen som ble skutt, fikk to sivile og fire politifolk mindre skader i opptøyene.

Protestene i Charlotte fortsetter for andre dag

URO: Protestene i Charlotte fortsetter for andre dag etter drapet på Keith Lamont Scott.

Foto: JASON MICZEK / Reuters

Unntakstilstand

Bilder fra byen viser også ruteknusing og plyndring.

En tv-reporter skal ha blitt slått ned under en direktesending, mens flere andre journalister er skadd, melder nyhetsbyrået AP.

Guvernør Pat McCrory i Nord-Carolina erklærte i natt norsk tid unntakstilstand i Charlotte. Nasjonalgarden og delstatspolitiet vil bli tilkalt for å hjelpe politiet i byen.

Laster Twitter-innhold

Det var Charlottes politisjef som hadde bedt om unntakstilstanden.

– Vi prøver å spre folkemengden. Vi har vært veldig tålmodige, men nå er de blitt svært aggressive, kaster flasker og så videre på mine offiserer. Så vi er nødt til å gjenopprette ro og orden nå, sier Charlottes politisjef Kerr Putney til Fox News.

Demonstranter beveger seg gjennom tåregassen som politiet har brukt i Charlotte.
Foto: JASON MICZEK / Reuters

Raseri over politidrap på nok en svart mann

Sammenstøtene i Charlotte startet tirsdag kveld etter at 43 år gamle Keith Lamont Scott, en afroamerikaner, ble skutt og drept av en svart politimann tidligere på dagen.

16 politifolk ble såret i sammenstøtene tirsdag.

Politiet i Charlotte hadde arrestordre på en mann og trodde det var rett person som satt i et kjøretøy på parkeringsplassen foran et leilighetskompleks.

Scott, som ikke var mannen politiet lette etter, hadde ifølge politiet et skytevåpen og ble skutt og drept på stedet. Scotts datter hevder han hadde en bok, og ikke et våpen, men politiet opplyser de beslagla et våpen på stedet.

Politiet har ikke offentliggjort noen video fra hendelsen, og John Barnett i borgerrettighetsorganisasjonen True Healing Under God tror det bare er videobevis som kan gjenoppbygge tilliten i befolkningen.

Samtidig med demonstrasjonene var det onsdag en minnemarkering på stedet der Scott ble skutt, hvor folk hadde samlet seg med lys og blomster.

Charlotte, Nord-Carolina

Avslørende video

Demonstrasjonene startet et døgn etter at en video av drapet på firebarnsfaren Terence Crutcher (40) i Tulsa i delstaten Oklahoma også skapte sterke reaksjoner.

Videoene, som er tatt opp av et kamera på den ene politibilen og et politihelikopter, viser at Crutcher holder hendene i været idet han beveger seg mot bilen. Deretter blir han skutt og drept. 40-åringen hadde ikke våpen i bilen og var heller ikke bevæpnet.

Ifølge en oversikt i The Guardian er 790 personer drept av politiet i USA så langt i år. 122 har vært ubevæpnet, ifølge avisen.

Politidrapet på afroamerikanske Terence Crutcher (40) vekker kraftige reaksjoner. Nå har politiet i Tulsa i USA frigitt video av hendelsen. Eetterforskning pågår.

POLITIETS VIDEOOPPTAK: Drapet på Terence Crutcher skaper voldsomme reaksjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt