NRK Meny
Normal

En siste bønn fra Obama

Prøver å redde helsereformen i ellevte time. I natt avgjøres det.

Barack Obama og Nancy Pelosi i Capitol Hill

Barack Obama og Nancy Pelosi i Capitol Hill i dag.

Foto: Alex Brandon / Scanpix/AP

I USA skal Representantenes hus senere i kveld stemme over den historiske helsereformen til president Obama.

Det jobbes hardt for å skaffe flertall for reformforslaget etter intens hestehandel innad i det demokratiske partiet.

Slik oppildnet han troppene

I ellevte time har Obama gjort et sjeldent besøk i Kongressen for å forsøke å overtale partifeller som ikke er sikre på om de skal stemme for presidentens reformforslag. Republikanerne er motstanderne av reformen.

Dette skal Obama ha sagt for å oppildne troppene:

- Når jeg signerer denne reformen, skal hver og en av dere kunne tenke tilbake og si: «Dette var mitt fineste politiske øyeblikk».

Helsereformen er en viktig bærebjelke i den ferske presidentens innenrikspolitikk, og et nederlag vil være svært tungt å komme over.

Flertallet skal være sikret

Demokratene har 258 representanter i Representantenes hus, og Obama trenger et ja fra 218 av dem for å sikre seg flertall. Likevel er det ikke gitt at det blir flertall for helsereformen, som omtales som USAs mest omfattende på 44 år.

Debatten i kongressen pågår fortsatt, og alle republikanerne der kommer ventelig til å stemme i mot reformen i natt. Det vil også noen demokrater gjøre, men flertall skal være sikret, lover partiledelsen.

Abort sentralt tema

Reformen møter motstand fordi den er ambisiøs, kompleks og dyr - med en prislapp på over 1000 milliarder dollar . I tillegg er et av de åpne spørsmålene hvorvidt staten skal være med på å finansiere abort.

- Fra dag én har mitt mål vært å forhindre at statens skattekroner går til å betale for aborter , sier demokraten Brad Ellsworth fra Indiana, ifølge New York Times .

Demokratenes Mississippi-guvernør Haley Barbour mener partiet heller bør jobbe for mindre reformer som er sikret tverrpolitisk støtte, ifølge USA Today .

Reformen skal gi bedre helsetilbud til 36 millioner flere amerikanere, slik at 96 prosent av befolkningen får tilgang til behandling til en overkommelig pris. I tillegg skal det bli endringer i helseforsikringen, slik at forsikringsselskapene ikke kan droppe kunder som blir syke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt