Urix forklarer

Derfor er skattereformen et sjansespill for republikanerne

Selv om president Trump har lovet vanlige arbeidsfolk kjempestore skatteletter, er det rike forretningsfolk som ham selv som vil tjene mest på den største omleggingen av det amerikanske skattesystemet på 30 år. Republikanerne håper likevel på belønning fra velgerne.

Trump National Security

USA-president Donald Trump kan feire sin første virkelig store triumf i Kongressen etter at den omstridte skattereform er godkjent

Foto: Evan Vucci / AP

De fleste amerikanske skattebetalere vil føle at de får litt mer å rutte med til neste år. Rundt 80 prosent av befolkningen vil få lavere skatt når den enorme skattereformen kongressen nå har vedtatt trer i kraft.

Men mens en gjennomsnittlig husholdning med en årsinntekt på mellom 400 000 og 600 000 kroner vil få drøye 10 000 kroner i skattelette, vil de som tjener mer enn åtte millioner kroner spare hele 560 0000 kroner i 2018.

Det ifølge forskningssenteret The Tax Policy Center.

De har analysert hvordan skattereformen vil slå ut for ulike inntektsgrupper.

MEKTIG RÅDGIVER:

Tidligere Goldman Sachs-sjef Gary Cohn mener det er en bragd at den kompliserte skattereformen er vedtatt. I morges snakket forklarte han hvorfor på et møte hos nyhetsnettstedet Axios i Washington DC.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Mest til næringslivet

Det er først og fremst næringslivet som vil få betydelige og varige skattekutt gjennom reformen, og det har også vært det klare målet til republikanerne.

På et frokostmøte her i Washington i morges, forklarte president Trumps mektigste økonomiske rådgiver Gary Cohn, tidligere sjef i investeringsbanken Goldman Sachs, hvorfor disse kuttene vil hjelpe alle.

–Vi har oppnådd noe helt historisk. Dette har vært svært komplisert, men det vil føre til lønnsvekst her i landet for første gang på ti år, sier Cohn.

Drypper det på Jørgen hattemaker?

Skattesatsen for bedrifter stuper fra 35 til 21 prosent med reformen.

Republikanernes plan er at det enorme skattekuttet bedrifter får vil få fart på investeringer, skape flere arbeidsplasser og føre til høyere lønninger. Det var det Ronald Reagan kalte «trickle down»-økonomi da han fikk igjennom den siste store reformen i 1986.

Gary Cohn forteller at president Trump har vært svært opptatt av akkurat denne delen av reformen.

– Med en slik lav skattesats vil vi øke USAs konkurranseevne. Det er et av de viktigste målene til presidenten, forklarer han.

Og blir det lettere for bedrifter å etablere seg og vokse, håper president Trump trolig at arbeidsplassene også vil returnere til deler av USA hvor de har forsvunnet fra i delstatene der kjernevelgerne hans bor.

Folk er skeptiske

Til neste år er det kongressvalg. Republikanerne sliter i motbakke, og håpet deres nå er kanskje at velgerne akkurat i tide til valget neste november vil merke at de har fått litt romsligere økonomi.

Da bør de tenke på republikanerne, for ikke en eneste demokrat har stemt for skattereformen.

I en måling fra CNN sier 55 prosent av de spurte at de er motstandere av skattereformen.

Bare 33 prosent sier at de liker den.

Reformen har fått kritikk for å være for ha blitt til i full fart. Etter et svært krevende år i kongressen, og etter krisevalget i Alabama der republikanerne mistet enda en senator, trengte de sårt å få den vedtatt før nyttår.

At de har klart det, er den største seieren for Trump og Republikanerne siden valget i fjor.

Øker underskuddet

Det koster penger å gi bedrifter og lønnsmottakere skatteletter.For å betale for reformen har republikanerne valgt å låne.

USAs allerede historiske budsjettunderskudd vil øke med minst en trillion dollar. Dermed vil USA skylde land som Kina enda mer.

Republikanerne håper å spare inn noe av dette i neste runde. Ved å kutte i offentlige programmer og reformere pensjonssystemet Social Security og velferdsytelser til fattige.

Skattereformen vil slik få stor betydning også for andre deler av amerikansk politikk framover.

– Dommedag

Demokratenes leder i Representantenes hus har kalt skattereformen dommedag fordi hun mener den vil få store konsekvenser for middelklassen framover.

Den vil gjøre det vanskeligere å få vedtatt store offentlige investeringer til skole, helse og lignende fordi budsjettunderskuddet altså øker så mye.

Reformen fjerner også grunnlaget for Obamas helsereform, som krever at alle har plikt til å kjøpe helseforsikring.

Boten folk må betale om de ikke gjør dette forsvinner.

Men det er ventet at dette og andre tiltak fra Trump-administrasjonen vil føre til kraftige økninger i helseforsikringspremier til neste år.

President Trump har allerede uttalt at han ønsker at helsereformen skal implodere

Mer til seg selv

I tillegg til store skattekutt for bedrifter inneholder skattereformen ordninger som vil hjelpe næringsdrivende som president Trump svært direkte.

Lobbyister har fått igjennom flere konkrete smutthull i skattesystemet.

De som eier næringseiendom, som Donald Trump, vil kunne avskrive mer av sine investeringer enn før og også trekke fra mer renter og kapitalinntekter på skatten.

Også de som driver hedgefond får også spesielle skatteletter verdt store penger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt