NRK Meny
Normal

Én omkom i forsøk på å ta seg inn i Eurotunnel

En ung mann fra Sudan ble funnet død onsdag morgen etter at han hadde forsøkt å ta seg inn i tunnelen mellom Frankrike og Storbritannia. I natt ble 1500 mennesker stanset da de forsøkte det samme.

Eurotunnel

Hver natt forsøker mange å ta seg inn i bilene som skal kjøre over til Storbritannia.

Foto: Thibault Camus / Ap

Natt til tirsdag ble rundt 2000 personer stoppet da de prøvde å komme seg inn i tunnelen for å ta seg over til den britiske siden. Ifølge den franske TV-kanalen BFMTV har ni mennesker mistet livet i forsøk på å ta seg inn i tunnelen siden begynnelsen av juni.

– Mannen ble påkjørt av et kjøretøy som var på vei ned fra en togvogn, mens han forsøkte å klarte opp på vogna, sier en kilde i politiet til Le Monde.

– Dette er høyst bekymringsfullt, sier den britiske statsministeren David Cameron.

Skjerper sikkerheten

Britiske myndigheter sier de vil bidra med nesten 90 millioner kroner til skjerpede sikkerhetstiltak på fransk side av tunnelen.

– Franske og britiske myndigheter jobber tett sammen om denne saken som berører oss begge, sa innenriksminister Theresa May etter et møte med den franske kollegaen hennes Bernard Cazeneuve tirsdag.

Den britiske transportarbeiderforeningen The Freight Transport Association har bedt om at hæren settes inn, melder BBC.

For å ta seg inn i tunnelen er det flere hindre som må forseres. Borgermesteren i Calais, Natacha Bouchart forklarer:

– De må først krysse motorveien. Det er farlig både for dem og trafikantene. Hvis de kommer seg inn på området til Eurotunnelen er det lange køer med biler som venter på å få kjøre om bord i toget.

Hun sier til FranceInfo at sjåførene der kan ikke ha full oversikt over det som skjer.

En flyktning forsøker å komme seg inn på en lastebil i Calais

Flyktningene forsøker å komme seg inn i bilene som fraktes på toget gjennom tunnelen. Selve reisen tar cirka 35 minutter.

Foto: DENIS CHARLET / Afp

Skal sendes tilbake

Den britiske innenriksministeren Theresa May sier at sikkerheten nå skal skjerpes ytterligere. Det skal settes opp flere gjerder i området rundt inngangen til tunnelen og etter møtet med Cazeneuve fortalte hun at flere nå skal sendes i retur til Afrika.

– Vi er blitt enige om at flere av migrantene skal sendes tilbake til Vest-Afrika. Slik håper vi å stoppe deres farefulle reise og troen på at de kan komme seg til Storbritannia, sa hun.

May skal onsdag lede et møte i den britiske regjeringens krisekomité for å drøfte det som skjer i Calais.

Ifølge fransk politi er nå rundt 3000 mennesker som holder til i «The jungle» som den provisoriske leiren ved Calais kalles.

Vil sende regning til britene og franskmennene

Området ved tunnelåpningen som flyktningene forsøker å ta seg inn på har en omkrets på 23 kilometer, skriver Le Figaro.

De siste ukene er det stadig flere som forsøker seg og Eurotunnel har hyret inn et sikkerhetsselskap for å øke vaktholdet.

Tunnelselskapet sier det har brukt 13 millioner euro på sikkerhetstiltak de siste seks månedene, like mye som for hele fjoråret. Nå vil selskapet sende regningen for dette til franske og britiske myndigheter, skriver avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt