En milliard stjerner kartlagt i Melkeveien

Etter over 23 års arbeide er et helt nytt kart over Melkeveien klart med en milliard stjerner plottet inn.

ESAs romteleskop GAIA

ESAs romteleskop Gaia og Melkeveien.

Foto: ESA - C. Carreau

Satellitten «Gaia» har fartet rundt sola i drøyt to år. Hvert sekund har den samlet inn opplysninger om de mange legemene som fyller himmelen over oss.

Prosjektet har vært et samarbeid med de europeiske romfartsmyndighetene, ESA. Universitetet i Lund har vært en av drivkreftene, melder Sveriges Radio. Professor i astronomi, Lennart Lindegren, har vært med fra starten.

– Det er mye arbeid som gjenstår, sier han til den svenske kringkasteren.

Melkeveien og galaksene rundt

Dette kartet viser Melkeveien og galaksene rundt, slik romsonden har registrert dem i løpet av ett år.

Foto: ANDRE MOITINHO / Afp

– Det største og mest presise kartet

– Vi kommer til å forstå hvordan Melkeveien ble til og hvordan den har utviklet seg, sier Andreas Korn, astronom ved Uppsala Universitet som også har deltatt i samarbeidet.

Fred Jansen, som har ledet dette arbeidet, sa på en pressekonferanse i Madrid i dag at han er ekstremt fornøyd med presisjonen på de dataene som er samlet inn.

– Dette er det største og mest presise kart som noensinne er laget, sa den franske astronomen François Mignard da nyheten ble presentert.

Kartet er tredimensjonalt, og blir utformet av det 10 meter brede Gaia-romfartøyet, som ser ut som en tønne plassert i en flygende tallerken.

Når prosjektet avsluttes skal det finnes informasjon om en milliarder stjerner i det nye kartet, det vil rundt én prosent av stjernene som finnes i Melkeveien, melder nyhetsbyrået AP. Prosjektet skal være avsluttet i 2017.

I en studie fra 2013, som bygget på analyser av data fra det amerikanske romobservatoriet Kepler, heter det at finnes minst 17 milliarder planeter med samme størrelse som vår egen jordklode bare i Melkeveien.

Den europeiske romsonden «Gaia» ble skutt opp i desember 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt