Hopp til innhold

- Det verste som skjer er at jeg dør

Stefano Catenacci er nemlig den eneste som kjenner til bryllupsmenyen, i tillegg til brudeparet selv.

Video - Det verste som skjer er at jeg dør

Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK
Anne-Cathrine Reuterdahl i Stockholm

Han ler godt når vi spør om han har alt klart til lørdag.

- Nei... spøker han, før han legger til at, joda, jeg har det - absolutt.

Sjefskokk ved Operakällaren, Stefano Catenacci, er mannen som har fått det ærefulle oppdraget med å stelle i stand bryllupsmiddagen for 570 gjester ved Slottet 19. juni.

Menyen er fortsatt en godt gjemt hemmelighet, og selv om det gjenstår kun få dager, får verken medarbeidere, media, og heller ikke brudeparets foreldre vite hva som ligger på tallerkenene lørdag kveld.

Bare svenske råvarer

Stefano Catenacci

Sjefskokk Stefano Catenacci på kjøkkenet ved Operakällaren.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

- Jeg håper at det kommer til å bli bra, at det blir like godt som da de prøvesmakte rettene.

For Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling har fått teste Catenaccis bryllupsmiddag ved to anledninger. Rettene består av bare svenske råvarer, et ønske både fra brudeparet og kokken selv.

- Uansett om de hadde uttrykt et ønske om det, eller ikke, så hadde jeg gått ut fra at det skulle brukes svenske råvarer til en slik middag.

- Det største oppdraget man kan få

Catenacci har servert sin mat til den svenske kongefamilien i en årrekke, og han forteller at Kronprinsessen liker det aller meste.

- Kongefamilien er altetende, og de er ikke minst veldig kunnskapsrike når det kommer til mat.

Til tross for hans tidligere erfaring, er ikke den italiensk-fødte kokken i tvil:

- Dette er det største jeg noensinne har fått gjøre som kokk. Det går ikke an å få et større oppdrag, og jeg ser på dette som det største jeg noensinne vil få kunne gjøre i løpet av min karriere.

- Det ville vært litt trasig om jeg døde

- Så hva er det verste som kan skje?

- At jeg skulle gå bort ville nok vært det verste, ler 44-åringen. Det ville vært litt trasig... Med tanke på at det bare er jeg og brudeparet som kjenner til menyen.

Så at for eksempel 10 servitører faller med maten i hendene, er han ikke videre bekymret for.

- Det får man helgardere seg mot ved å ha litt ekstra på lager ved en slik middag.

Får hjelp fra det norske kongehuset

Kjøkkenet i Operakjelleren

Catenaccis stab i arbeid på kjøkkenet.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

På kjøkkenet står hans vante stab, med innslag av gode kokkevenner fra restauranter i Sverige, og også norske kolleger.

- Kokken fra det norske kongehuset kommer og skal hjelpe til både fredag og lørdag.

15 personer jobber mot bryllupet hele denne uken, lørdag økes teamet til 40.

- Ikke en eneste vegetarianer blant de 570

Noen allergikere er det blant gjestene på listen, men Catenacci ble likevel overrasket over antallet som har bedt om spesialbehandling.

- Jeg ble litt overrasket faktisk. For ut av hele gjestelisten på 570 gjester, er det kun 25 personer som har bedt om spesielle ønsker for middagen. Og det er jo veldig lite, sett på hvor mange som kommer. Jeg hadde kanskje trodd det ville bli rundt 100 spesialbestillinger.

Også røper den hemmelighetsfulle kokken noe interessant.

- Det er faktisk ikke en eneste vegetarianer blant de 570 gjestene.

Det blir kjøtt på menyen, med andre ord.

Bryllupsmenyen kan kjøpes i neste uke

Operakjelleren i Stockholm

Bryllupsmenyen blir tilgjengelig ved Operakällaren i Stockholm.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Ifølge Expressen skal prisen for kuverten ligge på rundt 1200 svenske kroner per person, noe som innebærer at maten alene vil koste over 600 000 kroner.

Allerede i neste uke vil man kunne kjøpe menyen ved Operakälleren i Stockholm.

- Menyen er ikke prissatt ennå, men det blir på rundt 1200 kroner, bekrefter sjefskokken selv.

Kokkene får ikke vite hva de skal lage

Svensk media har banket på Operakällaren i mange måneder allerede, de har mast og mast - men Catenacci har ikke røpet en eneste ingrediens. Men det har ikke vært spesielt vanskelig, forteller han.

- Det er bare jeg og brudeparet som har visst om dette hele veien, og selv i dag når min stab ankommer forteller jeg dem at de ikke vil få vite hva det er de skal lage før lørdagen. Alle respekterer dette.

Selv forstår han ikke hvorfor media er ute etter bryllupsmaten.

- Alle som gifter seg vil jo at det skal være hemmelig fram til alle gjestene har satt seg.

SISTE NYTT

Siste nytt