Én mann kan åpne Washington

John Boehner heter mannen som kan holde en avstemning i Representantenes hus og få slutt på nedstengningen av Washington. Men lederen i Representantenes hus nekter å holde en slik avstemning. Han er under knallhardt press fra noen få konservative i sitt eget parti.

John Boehner

John Boehner snakket med media etter et møte med president Obama onsdag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

USA har våknet til dag tre uten fungerende føderale myndigheter. Stillingskrigen mellom Kongressen og Det hvite hus er helt fastlåst.

President Obama nekter å forhandle om en budsjettløsning før Kongressen vedtar midlertidig finansiering som kan åpne driften av statsapparatet umiddelbart. Men det republikanske flertallet der nekter å gi seg.

Flertall FOR budsjett

Skjønt, det er egentlig ikke et flertall vi snakker om. Det sitter 435 folkevalgte i Representantenes hus. 200 av dem er demokrater og 235 er Republikanere.

Minst 18 av Republikanerne har sagt at de vil stemme for et såkalt "rent" budsjettforslag, altså et der bevilgningen til helsereformen er med.

I Washington spekulerer mange på om ikke John Boehner innerst inne ikke også ville stemme for et slikt forslag.

Men utad står han last og brast med de konservative Tea party-representantene som har startet bråket. Boehner og Republikanerne har så langt nektet å ta budsjettet opp til votering.

Og Demokratene, både i Senatet og i Det hvite hus, sier de ikke rikker seg før Boehner gjør nettopp det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nancy Pelosi and Harry Reid

De to demokratiske lederne i kongressen Nancy Pelosi (t.h.) og Harry Reid (t.v.).

Foto: JASON REED / Reuters

Tør ikke vike

Hvorfor velger så John Boehner å stå på Tea Party-republikanernes side?

Hans nærmeste allierte sier politikeren fra Ohio ikke har råd til å legge seg ut med sine egne ved å gå sammen med det demokratiske mindretallet for å få slutt på krisen.

Da Boehner ble valgt til USAs tredje mektigste politiske embete i 2011, var det flere konservative Republikanere som trakk hans konservatisme i tvil.

Boehner liker å si at han står på det amerikanske folkets side og at han skal beskytte vanlige amerikanere mot det han hevder er en overkjørende demokratisk president.

Men de mest konservative republikanerne tror ikke på ham. I avstemning etter avstemning har de utfordret ham og gjort det umulig å få vedtatt stort, ifølge The Washington Post.

Denne gangen har de selvsagt gått lenger enn noen gang før.
Boehners oppgave er også å holde sine partifeller i ørene slik at det går an å utøve effektiv politikk, men det har ikke Boehner klart.

Nå er han under ekstremt hardt press. Boehner har to valg:

  • 1. Han kan gjøre slik presidenten, det demokratiske flertallet i senatet, og hans mer moderate partifeller (som senator John McCain) krever: Vedta et midlertidig statsbudsjett som opprettholder finansieringen av helsereformen.
  • 2. Han kan fortsette stillingskrigen og risikere at den varer helt inn i den enda vanskeligere debatten om gjeldstaket.

Velger Boehner alternativ 1, vil ha pådra Tea Party-republikanernes vrede og trusler om hevnaksjoner. Men velger han å la Washington holde stengt fortsatt, risikerer han trolig enda mer.

Debatten om å heve taket for hvor mye USA kan låne, er langt vanskeligere enn budsjettdebatten. Dersom gjeldstaket ikke settes opp innen 17. oktober, vil USA bli kastet ut i en likviditetskrise ingen tør å spå konsekvensene av.

Det fikk toppsjefen i Goldman Sachs og en rekke andre storbanker til å komme til Det hvite hus i går. De er svært bekymret for situasjonen, og Wall Street gir mange penger til Republikanske valgkampkasser.

Systemet virker ikke

Det er det imidlertid også andre som gjør. Flere såkalte Political Action Committees støtter de ekstreme republikanske representantene med penger. Det er en grunn til at de har dratt det så langt.

Pengenes rolle i amerikansk politikk blir stadig større, og i den pågående situasjonen i landet, er det all grunn til å hevde at sammenblandingen av penger og demokrati har fått det amerikanske politiske systemet til å virke stadig dårligere.

John Boehner er også avhengig av penger for å vinne neste års valg. Mange spår imidlertid at han vil bli den som er aller mest skadelidende av nedstengningen.

Klarer han ikke å løse krisen samtidig som hans partifeller blir fornøyde, risikerer han ikke å bli gjenvalgt av partifellene til sitt mektige embete etter valget neste høst.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - Budsjettforhandlinger i USA» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt