Største protest siden kommunismens fall

Anslagsvis 240.000 polakker tok til gatene lørdag for å protestere mot den polske regjeringen. Det er den største demonstrasjonen i Polen siden kommunismens fall.

POLAND-PROTEST/

SAMMENLIGNES MED DIKTATOR: Demonstranter holder opp et banner hvor lederen av regjeringspartiet Lov og Rettferdighet, Jaroslaw Kaczynski, sammenlignes med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Vi er her fordi vi vil kjempe for Polens frihet og for demokrati, sa tidligere president Bronislaw Komorowski til jubel fra titusener av demonstranter.

Samtidig med masseprotestene foregikk en langt mindre politisk markering hvor nasjonalister uttrykte sin motstand mot at EU blander seg inn i det de mener er Polens indre anliggende, melder AP.

Men dette budskapet sluknet i lyden fra folkehavet i Warszawas gater.

– Bare to tog går fra det historiske stasjonen der Polen står nå. Det ene er den europeiske Express. Det andre er den transsibirske jernbanen, var en av parolene til Kamila Gasiuk-Pihowicz, talskvinne for det liberale partiet Modern (Nowoczesna), ifølge Reuters.

Ved ikke å respektere europeiske verdier, er vi sikre på at vi vil befinne oss i utkanten av EU

Kamila Gasiuk-Pihowicz, talskvinne for opposisjonspartiet Modern (Nowoczesna).
Poland NATO Jaroslaw Kaczynski

VIL HA INNFLYTELSE PÅ EU'S SKJEBNE: – Vi ønsker å være medlem av EU fordi vi ønsker å ha en innflytelse på Europas skjebne, sier partileder Jaroslaw Kaczynski det polske regjeringspartiet i Lov og rettferdighet.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Redde for å havne utenfor EU

De massive protestene kommer som en reaksjon på flere kontroversielle vedtak som det konservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) har fattet.

Arrangøren bak demonstrasjonen, hvor hovedparolen var «Vi er og vil forbli i Europa», var opposisjonspartiet Borgerplattformen sammen med flere proeuropeiske grupperinger og andre opposisjonsparti.

Ifølge AFP må man helt tilbake til 1989 at så mange polakker samlet seg mot regjeringen. Den gang var kravet at kommunistene måtte gå.

– Ved å ikke respektere de europeiske verdier, er vi sikre på at vi vil befinne oss i utkanten av EU, og deretter utenfor, sa Kamila Gasiuk-Pihowicz.

Laster Twitter-innhold

Polsk lovendring granskes av EU

EU-kommisjonen har startet gransking av en endring i den polske grunnlovsdomstolen som gjør det vanskeligere å stoppe lovforslag. I tillegg har regjeringen styrket kontrollen over mediene.

Europarådet mener endringene undergraver den polske rettsstaten.

To tog går fra det historiske stasjonen der Polen står. Det ene er den europeiske Express. Det andre er den transsibirske jernbanen

Kamila Gasiuk-Pihowicz, talskvinne for opposisjonspartiet Modern (Nowoczesna))

Også i Norge jobber man nå med å «innhente informasjon om hva de nye lovendringene innebærer og mulige konsekvenser for rettssikkerhet, mediemangfold og pressefrihet».

Lovendringene den polske regjeringen har vedtatt lovendringer sent i fjor som endrer måten den konstitusjonelle domstolen opererer.

POLAND-PROTEST/

FYLTE WARSZAWAS GATER: Om lag 240.000 menneskene marsjerte i Warszawas gater i protest mot den konservative regjeringen.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Partileder: – Vil ikke gi etter for press

Selv om titusenvis av polakker mener regjeringen undergraver demokratiet og setter Polens europeisk fremtid i fare, biter ikke kritikken på regjeringspartiet Lov og rettferdighet.

Partiet har oppnådd stor popularitet blant polske velgere og er i dag det største partiet. Ifølge Reuters anklager regjeringen arrangørene av demonstrasjonen for å ville destabilisere Polen.

Vår posisjon avhenger fremfor alt på vår styrke. Vi må bli en sterk, europeisk nasjon

Jaroslaw Kaczynski, partileder i Lov og rettferdighet

Den mektige partilederen Jaroslaw Kaczynski i Lov og rettferdighet har understreket at Polen skal «følge sin egen vei og ikke gi etter for press».

– Vi ønsker å være medlem av EU fordi vi ønsker å ha en innflytelse på Europas skjebne. Men vår posisjon avhenger fremfor alt på vår styrke. Vi må få en sterk posisjon, bli en sterk, europeisk nasjon, sier Kaczynski i en ny video som ble publisert lørdag.

Laster Twitter-innhold

Polakker protesterte i Oslo

Samme dag demonstrerte polakker utenfor den polske ambassaden i Oslo. Det bor mer enn 90.000 polske innvandrere i Norge, og er i dag landets største minoritet.

– Vi protesterte for å vise vår støtte til alle de som tok til gatene i Warszawa og over hele Polen. Mange av oss ser med bekymring på det som skjer i Europas 6. største EU-land, sier Leiv Igor Devold, medorganisator i KOD Norge (Komiteen for forsvar av demokratiet i Polen).

Han varsler nye demonstrasjoner under den polske presidentens besøk i Oslo 23. mai, og ber norske myndigheter stille krav om at demokratiske spilleregler følges.

polen

Demonstranter utenfor den polske ambassaden i Oslo. – Selv om PiS har vunnet et valg, har de ikke 2/3-dels flertall som skal til for å gjøre grunnlovsendringer, mener en av initiativtagerne, Leiv Igor Devold.

Foto: Lukasz Zamaro / Privat

SISTE NYTT

Siste nytt