En hissig valgkamp er avsluttet

Amiens (NRK) – Skammer du deg ikke? sier Marie-José de Bretagne til en Le Pen-velger. Selv driver hun valgkamp for Macron og tenner på alle plugger når en politisk motstander går forbi. Men nå er det «kampforbud» før avstemning søndag.

Mens NRKs reporter sto og snakket med Marie-José de Bretagne kom en mann forbi. «Stem Le Pen», sa han idet han gikk videre, men da fikk han den ivrige valgkamparbeideren på nakken.

Marie-José de Bretagne blir sint når en mann oppfordrer henne til å stemme på Marine Le Pen.

Ved midnatt fredag var det slutt. De siste timene før et valg er det strengt forbudt å føre noen form for kampanje i Frankrike. Det kan straffes med bøter eller fengsel hvis overtrampet er grovt.

Men da NRK besøkte sentrumskandidaten Emmanuel Macrons hjemby Amiens på fredag, var det så visst ikke over.

I byens gågate var flere av tilhengerne hans ute og delte ut løpesedler. Og det manglet slett ikke på engasjement. Mens NRKs reporter sto og snakket med Marie-José de Bretagne kom en mann forbi.

–Stem Le Pen, sa han idet han gikk videre, men da fikk han den ivrige valgkamparbeideren på nakken.

– Skammer du deg ikke?

Marie-José de Bretagne

Marie-José de Bretagne håper Emmanuel Macron kan virke samlende på Frankrike.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Sier du sånt foran barna?? Med det programmet hun har? Skammer du seg ikke? Så du ikke debatten? Hun er et null! sa hun, i et partsinnlegg som neppe kan karakteriseres som spesielt saklig.

Den ivrige Le Pen-tilhengeren glefset tilbake at hun fornærmet folk slik hun snakket og forsvant raskt.

Dette er bare en av mange opphetede diskusjoner i et land der frontene står steilt mot hverandre. Mens Marie-José og hennes meningsfeller mener Emmanuel Macron vil være samlende, viser en analyse av tallene et Frankrike som foreløpig er tydelig delt mellom by og land og mellom øst og vest.

I den hissige valgduellen mellom de to kandidatene forklarte Marine Le Pen sin pågående debattstil med det hun mener det er et ulmende raseri over hele landet.

Krangler om politikk

Men det er ikke bare på gater og politiske stands det diskuteres. Også blant familie og venner kan det gå en kule varmt.

En meningsmåling viser at 12 prosent av franskmennene sier de krangler om politikk i familien, fire prosent sier de faktisk har brutt med familiemedlemmer på grunn av uenighetene.

Undersøkelsen er ikke helt ny, den er fra 2011, men det er liten grunn til å tro at Frankrike er noe mindre splittet nå, enn det var da.

SISTE NYTT

Siste nytt