En hel by utradert i massakre i Nigeria

NAIROBI (NRK): Amnesty har fått tak i satellittbilder av byen Baga som ble angrepet av Boko Haram i forrige uke. Bildene viser at flere enn 3700 bygninger er ødelagt. En hel by har nesten forsvunnet fra kartet.

PowerPoint Presentation Doro Baga Satellite view on 2 Jan 2015 and 7 Jan 2015

Satellittbilde, tatt 7. januar 2015, viser at nesten all bebyggelse og beplantning er rasert. De røde områdene viser sunn vegetasjon.

Foto: Micah Farfour / DigitalGlobe

– Disse detaljerte bildene vi har fått tak i viser katastrofale ødeleggelser i to byer. Baga ble nesten visket bort fra kartet i løpet av bare fire dager, sier Daniel Eyre, som forsker på Nigeria for Amnesty International.

Etter at de militante islamistene i Boko Haram angrep byen i forrige uke, har det vært stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept. Det er ingen journalister eller internasjonale observatører i området. Flyktninger har fortalt at så mange som 2000 kunne være massakrert, mens nigerianske myndigheter har hevdet at tapstallene ikke var høyere enn 150.

Disse nye bildene og skildringene fra øyevitner viser at myndighetenes tall ikke stemmer, mener Amnesty. Bilder tatt 2. og 7. januar viser Baga før og etter angrepene.

– Bildene viser at Boko Harams angrep disse dagene er de største og mest ødeleggende noensinne, sier Daniel Eyre. Folks hjem, sykehus og skoler er brent ned til ruiner. Tusenvis er rammet.

LES OGSÅ: Datteren ble kidnappet av Boko Haram – tør ikke si navnet hennes

Et barn går i et brannskadet område i Baga etter et angrep 6. juli, 2013.

I juli 2013 gikk dette barnet utenfor et nedbrent hus i Baga etter et angrep. Nå er byen ifølge Amnesty nærmest jevnet med jorden etter angrepet fredag 9. januar. Amnesty kaller angrepet det dødeligste i Boko Harams historie.

Foto: - / Afp
Laster innhold, vennligst vent..

Ingen ble spart

En representant for Røde Kors nordøst i Nigeria, sier til NRK at flyktningene fra Baga forteller om en ren massakre:

– De militante islamistene skal ha henrettet alle mannfolk de så. Skildringene er hjerteskjærende.

Amnesty har snakket med øyevitner, representanter for lokale myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner og de forteller at hundrevis av mennesker ble drept.

Et av vitnene, en mann i 50-års alderen, forteller:

– De drepte så mange mennesker. Jeg så rundt 100 døde i Baga. Jeg flyktet ut i skogen. Mens vi løp, skjøt de folk rundt meg.

De militante islamistene skal ha gjemt seg i trærne for å drepe folk som var på flukt fra byen. Ingen skal ha blitt spart.

Et annet øyevitne beskriver hvordan selv en kvinne som var midt i en fødsel, ble drept:

– Hun døde idet spedbarnet var på vei ut av henne forteller han.

Båter ved Sjad-sjøen før angrepet, borte etterpå

Da satelittene tok bilder 2. januar lå det mange båter ved Tsjad-sjøen. Krigerne jaget menneskene mot sjøen, og båtene er ikke å se på satilittbildene fra dagen etter angrepet. Mange skal også ha druknet i forsøket på å flykte.

Foto: Micah Farfour / DigitalGlobe

Tusenvis på flukt

Tusenvis av mennesker la på flukt over Tsjad-sjøen da krigerne fra Boko Haram angrep byen. Mange av dem skal ha druknet.

Ifølge lokale myndigheter ble minst 16 byer angrepet av Boko Haram forrige uke og så mange som 20 tusen mennesker skal være på flukt.

LES OGSÅ: Møter med Boko Harams ofre

SE: Urix om situasjonen i Nigeria

Verdenssamfunnet reiste seg i protest mot terrorismen da den rammet Frankrike. Samtidig ble barn brukt som bomber og tusener drept av Boko Haram i Nigeria. Hvorfor reagerer ikke verden like sterkt på det?
Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Gry Blekastad Almås.
Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt