En hel befolkning i sorg

Tusenvis av polakker har samla seg utenfor presidentpalasset i Warszawa for å minnes den drepte presidenten.

Flere av Polens militære, politiske og økonomiske ledere var om bord på dødsflyet, der 96 mennesker omkom. Blant de drepte er den polske sentralbanksjefen, presidenten og hans kone, lederne for den polske hæren og flere toppolitikere.

Flere tusen personer samla seg utenfor presidentpalasset i Warszawa lørdag kveld for å minnes sin avdøde president, Lech Kaczynski, som omkom i en flystyrt.

Også i resten av verden minnes ofrene. Ved de polske ambassadene i Europa var det lørdag kveld tent lys og lagt ned blomster til minne om de omkomne.

La ned hvite og røde roser

De sørgende polakkene la ned røde og hvite roser foran inngangsporten til det nesten 200 år gamle presidentpalasset som ligger i nærheten av Waszawas gamle bydel. Flaggene hang på halv stang utenfor den ærverdige bygningen. Tusenvis av balkonger bar preg av landesorg i form av polske flagg.

Det ble også tent lys til minne om presidentparet og de 95 andre som omkom i ulykka.

Den 60 år gamle presidenten er den første sittende presidenten som dør i Polen siden eksillederen under andre verdenskrig, general Wladyslaw Sikorski, døde i en flyulykke i Gibraltar i 1943.

– Dette er uvirkelig. Jeg kan fremdeles ikke tro det. Jeg er sjokkert, sier 32 år gamle Katarzyna til AFP.

I likhet med mange andre søkte hun seg mot presidentpalasset etter å ha våknet til den tragiske nyheten lørdag morgen.

– Trodde jeg skulle besvime

Polske Janina Sebastinow (78) var på markedet i Warszawa for å handle mat da sønnen hennes ringte og fortalte at landets president var død.

– Føttene mine ble numne. Folk rundt meg trodde jeg skulle besvime, forteller Sebastinow til AFP.

– Det er et kjempestort tap som er umulig å kompensere. De som døde var gode mennesker, legger hun til.

Strømmer til kirkene

Rundt 90 prosent av Polens befolkning er katolikker. Etter å ha fått den triste nyheten lørdag morgen hadde mange polakker, inkludert representanter fra presidentens kontor, behov for å gå i kirka for å be og sørge over de døde.

– Vi ber for landet vårt. Vi er sikre på at tapet av våre brødre og søstre vil bære frukter, at det vil gi fred og forsoning for alle polakker, sa kardinal Stanislaw Dziwisz, tidligere rådgiver for den avdøde paven Johannes Paul II, under ei messe i Krakows historiske katedral Wawel lørdag kveld.

Etter at dødsbudskapet ble kjent lørdag morgen, begynte jungeltelegrafen å gå i Polens hovedstad. Folk sendte tekstmeldinger til venner og bekjente og ba dem møte opp på Pilsudski-torget lørdag kveld. Pilsudski-torget er en tradisjonell møteplass for store forsamlinger, og blir blant annet brukt under pave-samlinger.

«Vi vil møtes i stillhet i Pilsudski-torget klokka 8.30. La oss være sammen. Send denne meldinga videre», het det i tekstmeldinga.

– Mistenkelig årsak

Årsaken til flyulykka er fremdeles ikke kjent. Russlands statsminister Vladimir Putin skal lede den russiske kommisjonen som skal etterforske flystyrten.

Han sa tidligere i dag at han vil gjøre alt han kan for å finne årsaken til ulykka så fort som overhodet mulig.

Mange i Polen sier likevel at de synes årsaken til ulykka virker mistenkelig.

– Vi vet ikke eksakt hva som har skjedd, og det er mange mennesker og land som vil dra nytte av ulykka, sier Anna Ciostek, som jobber som oversetter i Polen, til AFP.

– Vi må stå sammen

Ciostek kom til Pilsudski-torget lørdag kveld sammen med dattera og mora. Konspirasjonsteoriene ble imidlertid lagt bort under minnemarkeringa.

– Alle polakker må stå sammen på en dag som denne, uansett hvilket politisk ståsted de har. Jeg støtta ikke Lech Kaczynski, men det betyr ingenting i dag, sier 50 år gamle Jan Szczepanski til AFP.

Polens toppolitikere sendte samme budskap etter ulykka.

– Vi står sammen når vi møter en så stor tragedie. Det finnes ingen høyreside eller venstreside – det er ingen forskjeller, sa Bronislaw Komorowski, som er parlamentarisk talsmann og fungerende president etter ulykka, tidligere i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt