NRK Meny
Normal

Hundretusener av engelske sosialboliger ikke egnet å bo i

LONDON (NRK): Standarden på over en halv million engelske sosialboliger er så lav at det ikke engang når helt grunnleggende mål for helse og sikkerhet. Det betyr at hver sjuende sosialbolig er farlig å bo i.

Grenfell Tower dagen etter brannen

Dødsbrannen i Grenfell Tower i vest-London i juni krevde minst 80 menneskeliv. Hundretusener av andre sosialboliger i England ligger under minstestandarden som myndighetene har satt for offentlige boliger.

Foto: Espen Aas / NRK

Det er den britiske avisen The Independent som har analysert offisielle tall fra regjeringen. Tallene forteller at så mange som 525.000 sosialboliger i England ikke når helt grunnleggende standarder for helse og sikkerhet.

Storbrannen i Grenfell Tower i vest-London for litt over en måned siden, har utløst en rekke kritiske spørsmål om sikkerheten i nettopp kommunal- og sosialboliger i Storbritannia.

Under minstemålene

De over en halv million boligene når ikke målene i det det som heter «Decent Home Standard» i Storbritannia. Det er kort og godt en minimumsstandard for hva slags bolig som det offentlige kan tilby de som trenger det.

Kommunalbolig i sørvest-London

Boligstandarden for omlag én million briter er under minstemålet.

Foto: Espen Aas / NRK

Litt under halvparten av boligene, 244.000, er i høyeste risikogruppe. Det betyr for eksempel åpne elektrisitetsanlegg, overbelastede strømuttak, farlige gass- og varmtvannstanker, skadedyr og lekkasjer i tak.

Offentlig ansvar

Det er de lokale myndighetene som har ansvaret for å utbedre feil i boligene, men ifølge avisen blir dette ikke gjort i hundretusenvis av tilfeller.

Demonstrasjon i London for trygge sosialbustader.

Mange demonstrerte for tryggere sosialboliger i forrige måned.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Dermed bor trolig minst en million mennesker i engelske hjem som befinner seg under regjeringens eget minstemål for husvære. I tillegg kommer de som leier privat.

Etter brannen i Grenfell Tower, ble det kjent at beboere i den kommunale blokken i mange år hadde klaget på brannsikkerheten, uten at noe ble gjort.

Les også: Storbrannen i London slukket, men ikke sinnet den utløste

Stabilt dårlig

Andelen sosialboliger som ligger under minstemålene har ifølge avisen vært stabil gjennom de siste fem årene. En av årsakene skal være at det ikke har kommet friske penger for å pusse opp og restaurere hjemmene.

Fra 2001 til 2010 ble det brukt omlag 37 milliarder pund, eller omlag 400 milliarder kroner på å ruste opp sosialboliger, noe som reduserte boliger under minstestandarden kraftig. I 2001 var 39 prosent av sosialboligene under minstestandarden, i 2012 var det bare 15 prosent.

Utleieplakater i sør-vest London

Boligmarkedet i Storbritannia, og særlig i storbyene er svært presset. Dermed har mange måttet ta til takke med svært lav standard.

Foto: Espen Aas / NRK

Men siden da har det blitt bevilget langt mindre offentlige penger til oppgraderinger, noe som kun har redusert antall boliger under minstestandarden med to prosent på fem år..

Den britiske regjeringen svarer at lokale myndigheter skal ha ressurser nok til oppgradering selv, og at det ikke er behov for statlige midler i tillegg.

En talsmann for det britiske kommunaldepartementet sier til avisen at regjeringen jobber aktivt med å øke boligstandarden, og at andelen boliger som ikke når minstemålene har falt med 24 prosent i år, sammenlignet med året før. Men innrømmer likevel at mye arbeid gjenstår på boligmarkedet.

Les også: Storbrannen i London: – Ofrene ble myrdet av politiske beslutninger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt