En giftig spionhistorie

Den russiske avhopperen og eks-agenten Alexander Litvinenko ligger alvorlig forgiftet på et sykehus i London. Mange før ham har lidd samme skjebne.

Foto: Scanpix/AFP

Russiske myndigheter avviser at de har noe med forgiftningen å gjøre, men har vanskelig for å bli trodd.

- Sovjetunionens spionasjeorganisasjon KGB begitt flere drap i utlandet og mange av lederne for spionasjen den gang, har også viktige stillinger i Russlands nåværende spionasjenettverk. Det sier Mark Galeotti. Han er spesialist på emnet ved Keele-universitet i Storbritannia.

 - Spørsmålet er ikke om russerne kan, men om de vil og eventuelt hvorfor. Det er ikke lett å se hva de kan tjene på å forgifte Litvinenko, bortsett fra å vise at ikke engang en eks-agent i utlandet kan føle seg trygg, sier Galeotti.

 

Georgi Markov, offer for paraplydrapet i London i 1978
Foto: FILE / AP

"Paraply-drapet"

Ett eksempel på at en spionasje-organisasjon trolig både kunne og ville, er det mye omtalte "Paraply-drapet" i 1978. 

Den bulgarske journalisten og avhopperen Georgi Markov ventet på bussen i London da en mann ved siden av ham i busskuret stakk Markov i låret med spissen på paraplyen.

Paraplyen var i virkeligheten et våpen som mannen i busskøen brukte til å avfyre en liten, men giftig kule med. Tre dager etterpå døde Georgi Markov.

Ingen ble noen gang siktet for drapet, men mistanken gikk sterkt i retning av den bulgarske etterretningstjenesten, godt hjulpet av KGB.

Justsjenko

Viktor Jutsjenko
Foto: ANATOLIY MEDZYK / AFP

Et nyere og enda mer kjent tilfelle er Ukrainas nåværende president Viktor Justsjenko. Under valgkampen i 2004 ble han syk med et vansiret ansikt som resultat. 

Justsjenko var forgiftet med dioxin, men hvem som forgiftet ham er fortsatt en uløst gåte. Justsjenko overlevde som vi vet. Han ble leder for landets oransjerevolusjon og til slutt Ukrainas president, selv om Russland støttet motkandidaten hans.

En tsjetsjensk geriljaleder, Khattab, døde i 2002 etter at han hadde fått et brev som var dyppet i gift. Brevet ble overlevert av en han kjente.

Politkovskaja

Den kritiske russiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept i Moskva for vel en måned siden.

To år tidligere skulle hun til Beslan under den blodige og dramatiske skoleokkupasjonen der.

Til Politkovskaja overraskelse tilbød myndighetene henne skyss med et av deres fly. Tsjetsjenerne hadde bedt henne om å mekle under angrepet på skolen. Under flyturen ble hun syk, forgiftet etter å ha drukket en kopp te. Hun kom aldri fram til åstedet for gisselaksjonen, svevde en stund mellom liv og død, men overlevde - den gangen.

Ikke bare Øst-Europa

I 2004 døde den indonesiske menneskerettighetsaktivisten Munir av arsenikkforgifting etter en flytur fra Jakarta til Amsterdam.

En av flygerne ble først dømt for å ha forgiftet mannen på oppdrag fra Indonesias hemmelige tjenester, men høyesterett opphevet seinere dommen.

I 1997 forgiftet israelske agenter i Jordan den  framstående Hamas-lederen Khaled Meshaal som bodde i landet.

De israelske agentene ble imidlertid tatt, og for at de skulle bli løslatt, måtte Israel skaffe motgift og Meshaal overlevde. 

USA

I månedene etter terrorangrepene i New York og mot forsvars-departementet Pentagon 11. september 2001, fikk en rekke sivile amerikanere og offentlige tjenestemenn brev med hvitt pulver som i noen tilfeller viste seg å være giften anthrax.

I alt fem mennesker døde av postforsendelsene. Hvem som sendte brevene og hvorfor, er fortsatt et mysterium.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt