Hopp til innhold

Ett steg nærmere EU-avstemning

LONDON (NRK): En folkeavstemning om fortsatt EU-medlemskap for Storbritannia rykket et skritt nærmere i dag, da et overveldende flertall stemte for lovforslaget fra regjeringen. 544 stemte for, bare 53 imot.

Phillip Hammond

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond presenterte i dag regjeringens forslag til hvordan folkeavstemningen om EU-medlemskap skal gjennomføres.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Ikke siden 1975 har britene avholdt folkeavstemning om EU. Da hadde landet kun vært medlem i to år. Førti år senere har både EU og britenes holdning til unionen forandret seg betraktelig.

Det var den EU-skeptiske utenriksministeren Phillip Hammond som presenterte regjeringens forslag til hvordan folkeavstemningen skal avvikles i underhuset tirsdag. Det konservative partiet, sammen med anti EU-partiet UKIP, har vært alene om å ønske en folkeavstemning, men har også fått støtte fra det EU-vennlige britiske arbeiderpartiet, Labour.

– En generasjon av britiske velgere har vært nektet muligheten til å si hva de mener om EU. I dag gir vi dem den muligheten, sa utenriksminister Philip Hammond da han presenterte forslaget.

Han ble derimot avbrutt en rekke ganger av tilhengere og motstandere av EU-medlemskapet, fra både egne partifeller og opposisjonen.

Innvandringsskepsis dominerer

Det som de siste årene har satt mest fart på EU-debatten i Storbritannia handler om innvandring, innvandring fra andre EU-land. Regjeringen ønsker selv å begrense adgangen til både arbeid og ikke minst velferdsordninger.

– Vi er mye mer sårbare enn mange andre medlemsland når det gjelder innvandring fra EU, og de negative følgene av lett adgang til velferdsytelser og tjenestetilbud, sa Hammond mens mange av hans partifeller nikket og ropte ut sin enighet.

På motsatt side av debatten står det skotske nasjonalistpartiet, SNP. Partiets tidligere leder Alex Salmond mener hele debatten er tullete.

Alex Salmond

Tidligere leder av det skotske nasjonalistpartiet (SNP) Alex Salmond syntes debatten er tullete.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

– Dette er bare taktikk for å blidgjøre UKIP-velgere og EU-skeptiske partifeller. Er det noen som faktisk tror at statsminister Cameron vil ta landet ut av EU?

Ikke alle får stemme

Deler av debatten handler om hvem som skal få lov til å stemme "ja" eller "nei" til fortsatt medlemskap. Regjeringen, som har flertall i parlamentet, sier kun borgere av Storbritannia, Irland og samveldelandene over 18 år som bor i Storbritannia, samt briter som har bodd mindre enn 15 år i utlandet skal få stemme. 16 og 17-åringer får ikke stemme, slik de fikk i folkeavstemningen om skotsk løsrivelse, ei heller EU-borgere bosatt i Storbritannia.

– Dette er en sak for britiske borgere å avgjøre, svarte Hammond da regjeringen fikk kritikk for ikke å la flere få stemmerett.

Britisk flagg og EU-flagg

Kommer det britiske flagget til å henge ved siden av Eu-flagget også etter en folkeavstemning?

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Spørsmålet britene skal besvare er på 11 ord, "Synes du Storbritannia fortsatt skal være medlem av den europeiske unionen". Det er kun to svaralternativer, "ja" eller "nei". Resten av debatten er derimot langt mer komplisert, og vil trolig dominere britiske politikk frem til avstemningsdagen.

Ingen land har før meldt seg ut av EU. Og selv om de fleste målinger gir flertall til fortsatt medlemskap, følges debatten tett både i og utenfor EU.