Hopp til innhold

En drept og over 100 skadd i gatekamper i Kiev

En politimann er drept og så mange som 125 er skadd i voldsomme gatekamper med demonstranter utenfor Ukrainas nasjonalforsamling. Kampene kom etter at nasjonalforsamlingen vedtok lover som gir de prorussiske områdene øst i landet økt selvstyre.

Demonstrasjon i Kiev
Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Den drepte politimannen var 25 år gammel og tilhørte Ukrainas nasjonalgarde. Det er motstridende meldinger om hvordan han døde. En talsperson for nasjonalgarden sier at mannen ble skutt i hjertet, mens den ukrainske innenriksministeren sier at politimannen ble truffet av en granatsplint utenfor Ukrainas nasjonalforsamling i Kiev.

Demonstrantene kastet flere granater samtidig som det ble skutt i skjul mot politivaktene, opplyser en rådgiver i innenriksdepartementet. Flere av politivaktene ble såret i granateksplosjonen, og tilstanden er kritisk for flere av de skadde. Det har foreløpig ikke kommet rapporter om at noen av demonstrantene er skadd.

Se video fra Ukrainska Pravda:

Flere mennesker lå blødende på bakken etter eksplosjonen, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP. Blant dem var det både politifolk, medlemmer av nasjonalgarden og journalister

122 mennesker skal være brakt til sykehus i Kiev, ifølge den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov. De fleste skadde er politimenn, men tallene inkluderer også ukrainske journalister og to franske reportere.

Protestene er knyttet til at de folkevalgte samme dag vedtok å gi de prorussiske og opprørskontrollerte områdene øst i landet utvidet selvstyre.


Omstridt lovendring

Lovendringen fikk mandag støtte fra 265 av i alt 368 folkevalgte representanter. Motstanderne mener at loven er ensbetydende med at Ukraina gir fra seg råderetten over de prorussiske områdene i øst.

Også inne i nasjonalforsamlingen brøt det ut bråk, der en gruppe folkevalgte forsøkte å hindre avstemningen.

Høyreorienterte demonstranter sperret samtidig gatene utenfor. Flere hundre medlemmer av nasjonalistpartiet Svoboda deltok i protesten.

Korrespondent Morten Jentoft om demonstrasjonene

NRKs Morten Jentoft rapporterer om harde sammenstøt i Kiev.

Militante opprørere

Opprørerne utenfor nasjonalforsamlingen er de samme som sto i spissen for Maidan-opprøret for ett og et halvt år siden. Mange av dem har krigserfaring fra øst i Ukraina, og har slåss mot de prorussiske separatistene. De mener nasjonalforsamlingen er i ferd med å forråde kampen de har ført.

Rundt 30 opprørere ble arrestert etter dagens protester.

Innenriksminister Arsen Avakov sier at det var et medlem av "frivillighetsbataljonen" Sitsj som kastet en granat mot politiet utenfor parlamentet i Kiev i dag.

Vi har arrestert Igor Gumenjuk, og det var han som kastet en granat av type RGO sa Avakov på en pressekonferanse i Kiev nå i ettermiddag. Gumenjuk er medlem av Sitsj-bataljonen.

Anklager Svoboda-partiet

Avakov kom også med sterke anklager mot partiet Svoboda ledet av Oleg Tjanibok, som han mener er ansvarlig for at situasjonen kom ut av kontroll i Kiev i dag.

Lederen for Svoboda-partiet (frihet) Oleg Tjanibok skriver på Facebook at det var politiet som framprovoserte volden i Kiev i dag og han legger skylder på myndighetene for det som skjedde. I en uttalelse fra Tjanibok kreves det også at innenriksminister Avakov må gå av etter det som skjedde i Kiev i dag.

Ikke endelig

Grunnlovsendringen er et ledd i en vestligstøttet fredsavtale som ble signert i februar, og som medfører at Ukraina har forpliktet seg til å desentralisere makta slik at områdene i øst får mer selvstyre.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er fornøyd med at et flertall stemte for desentralisering.

– Jeg håper at reformprosessen vil fortsette og gi positive resultater i nær framtid, sier Jagland i en pressemelding.

Det omstridte spørsmålet om desentralisering i regionene Donetsk og Luthansk er likevel ikke endelig avgjort før det har vært gjennom en andre og siste avstemming i nasjonalforsamlingen senere i år. Der er det krav om støtte fra 300 representanter.

Lovendringen har blant annet støtte fra presidenten Petro Porosjenko og regjeringen hans. Koalisjonspartnere, som blant annet tidligere statsminister Julia Timosjenko, har ifølge Reuters markert seg som motstandere.

Konflikten i Øst-Ukraina har siden april 2014 kostet rundt 6800 mennesker livet, ifølge FN. Forrige uke ble ukrainske styrker og opprørerne enige om å få en slutt på den eskalerende volden innen 1. september – datoen da barna i regionen begynner på skolene igjen etter ferien.

SISTE NYTT

Siste nytt