Opptøyene i London har krevd sitt første offer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LONDON/OSLO: Deler av London blir beskrevet som en krigssone. Samtidig sprer de omfattende opptøyene seg til nye bydeler og andre byer i England. I Sør-London er én mann skutt og drept.

NRK-reporter Olav Døvik i London

NRKs journalist Olav Døvik i London.

Foto: NRK

Klikk på bildet over for å høre NRK-reporter Olav Døviks rapport fra London.

Natt til tirsdag ble flere bydeler i London utsatt for plyndring, branner og opptøyer.

Ungdomsgjenger plyndret i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London. Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

Det er nå politi overalt i London. Mandag kveld var 6000 politibetjenter på arbeid rundt om i de ulike bydelene for å få orden på opptøyene. I løpet av natten har sirenene preget lydbildet i den britiske hovedstaden.

Foreløpig er det på kvelden og natten opptøyene skjer. De oppstår på flere steder samtidig, og virker godt organisert. Derfor er det vanskelig for politiet å slå ned alle opptøyene.

Én drept

En 26 år gammel mann som ble skutt i en bil i Sør-London, døde tirsdag ettermiddag av skadene på sykehus, melder Sky News.

Han ble dermed det første dødsofferet under opptøyene i London.

44 politibetjenter ble skadet i London mandag kveld, én av dem skal ha blitt overkjørt da han forsøkte å stanse tre opprørere. 14 personer ble også skadd, inkludert en mann i 60-årene som har fått livstruende hodeskader.

I løpet av de siste 24 timene er det registrert 20.800 nødsamtaler. Det er fire ganger så mange som normalt, skriver Metropolitan Police på sine nettsider.

Fengslene fylles opp

525 personer skal ha blitt arrestert i løpet av de siste tre dagene. Politiets arrest er dermed fylt til randen, og mange blir sendt til nærliggende fengsel.

Britiske journalister sier det de ser er helt uvirkelig. Heller ikke de velstående områdene i West End slipper unna plyndringen.

Én gruppe tok seg inn på en luksusrestaurant i Notting Hill og stjal både tallerkener og gjestenes mobiltelefoner.

Også i Liverpool, Birmingham og Bristol gikk ungdommer løs på butikker og biler.

Kriminelle bander

Video Opptøyene i England sprer seg

Opptøyene i England sprer seg.

Politiet har fått kritikk for ikke å ha tatt demonstrasjonen som startet det hele på alvor. Særlig butikkeiere er skuffet over politiets innstats.

Mark Duggan ble skutt av politiet

Mark Duggan ble skutt av politiet. Det utløste opptøyer.

Foto: Facebook

Det hele startet lørdag kveld i Tottenham da en demonstrasjon utartet seg til voldsomme opptøyer. Demonstrasjonen brøt ut i forbindelse med en protest mot at politiet torsdag drepte 29 år gamle Mark Duggan i en skuddveksling.

Men det som skjer nå har ingenting med drapet å gjøre. Nå er det kriminelle som benytter sjansen til å plyndre og herje i London.

En del innbyggere i de utsatte områdene, og enkelte kommentatorer i Storbritannia, mener lokale spenninger og sinne på grunn av økonomiske vanskeligheter er årsaken til opptøyene. Skillet mellom rike og fattige i London øker stadig.

Cameron avbryter ferien

Situasjonen er nå så alvorlig at statsminister David Cameron har avbrutt ferien i Italia. Tirsdag formiddag møtte han pressen og lovet å ta kontroll over opptøyene.

I natt skal det være 16.000 politimenn i Londons gater for å håndtere situasjonen, ifølge statsministeren.

– Vi skal få hjelp fra politistyrker fra andre steder i landet som skal styrke og bistå politiet som møter denne uroen, sier han.

Meldingen om at statsministeren vender hjem, kommer samtidig som kritikken mot myndighetenes håndtering av urolighetene vokser i Storbritannia.

Politiet har nå satt i gang en omfattende gransking av de verste urolighetene på mange år.

SISTE NYTT

Siste nytt