Amerikaner drept i voldelige demonstrasjoner i Alexandria

Minst én person er drept og 70 andre er såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Egypts president Mohamed Morsi i Alexandria. I flere andre byer er det markeringer for og i mot Morsi.

Det er no kraftige samanstøyt i Egypt.

SE VIDEO: Det var voldelige sammenstøt i Egypts nest største by, Alexandria, fredag. Også i andre byer er det meldt om sammenstøt og økt uro.

En amerikaner er drept i sammenstøtene i landets nest største by, Alexandria, opplyser egyptisk sikkerhetspersonell til nyhetsbyrået AFP. Mannen døde etter å ha blitt knivstukket i brystet.

De mange markeringene fredag understreker den bitre splittelsen i landet.

Morsis motstandere anklager ham for å ha kapret revolusjonen etter tidligere president Mubaraks fall, mens tilhengerne lover å forsvare legitimiteten hans til siste slutt.

Kontorene til Frihet- og rettferdighetspartiet, den politiske fløyen til Det muslimske brorskapet, har fredag blitt påtent i Alexandria og i byen Aga ved Nildeltaet. Det opplyser sikkerhetstjenestemenn til nyhetsbyrået AFP.

Forsmak på søndag

Minst fire personer er nå drept i sammenstøt i Nildeltaet siden onsdag, ifølge medisinsk personell. Det var også voldelige sammenstøt natt til fredag i Morsis hjemprovins Sharqiya, nord for Kairo.

Flere tror uroen de siste dagene er en forsmak på hva som kan skje søndag. Det er da ventet store demonstrasjoner mot Morsi, i forbindelse med at han har vært landets president i ett år.

(Saken fortsetter under bildet)

Tilhenger av Egypts president Morsi roper slagord i Kairo

STØTTER PRESIDENTEN: En tilhenger Morsi roper slagord i Kairo, i en stor markering til støtte for presidenten.

Foto: Manu Brabo / Ap

I Kairo har tusenvis av demonstranter fredag kveld samlet seg på Tahrir-plassen for å protestere mot regjeringen, og ifølge nyhetsbyrået AFP vokser folkemengden.

– Folk er svært spente, jeg kan kjenne lukten av blod i luften, sier menneskerettsaktivisten Negad El Borai på Tahrir-plassen til nyhetsbyrået TT fredag.

Tilhengere vil samle millioner

Mohamed Morsi

STRIDENS KJERNE: Legitimiteten til president Mohamed Morsi er hovedtemaet for demonstrasjonene både mot og for ham.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Samtidig som motstandere stimet sammen på Tahrir-plassen, samlet flere tusen Morsi-tilhengere seg til en stor motdemonstrasjon utenfor Rabba al-Adawiya-moskeen i Nasr-distriktet i Kairo. Slagordet deres var «legitimitet er den røde linjen».

– Folk må gå inn med alt de har for å forsvare legitimiteten og Egypt, sa en mann til en jublende gruppe av Morsi-tilhengere, ifølge AFP. Han ba samtidig om fredelige demonstrasjoner.

Mens Morsis motstanderne skal demonstrere mot presidenten på søndag, har tilhengerne planlagt en massemønstring til støtte for ham i Kairo samme dag. De håper å samle flere millioner mennesker.

Morsi-tilhengerne sier at presidentens legitimitet bunner i at han ble valgt av folket i det første frie valget i Egypts historie. Problemer som korrupsjon og ineffektive institusjoner er noe Morsi har arvet, ifølge tilhengerne.

(Saken fortsetter under bildet)

Motstandere av Egypts president Mohamed Morsi i Alexandria

BRANN OG SLAGORD: Motstandere av president Morsi roper slagord mens det brenner ved hovedkvarteret til Det muslimske brorskapet i Alexandria.

Foto: Heba Khamis / Ap

Steile fronter

I forrige uke samlet titusener av islamister seg til en massedemonstrasjon til støtte for Morsi, der de krevde at han innfører muslimsk lovgiving. De hevdet at det store frammøtet i seg selv er bevis på hans legitimitet.

Islamistene beskylder opposisjonen for å være rester av det gamle regimet til Hosni Mubarak, som er ute etter å lage kaos.

– Politisk polarisering og konflikt har nådd et nivå der det truer det demokratiske eksperimentet vårt, og som også kan føre til total handlingslammelse og kaos, sa Morsi i en TV-tale onsdag.

Samtidig strakte presidenten også ut en hånd til opposisjonen og ba om dialog. Men opposisjonen avviste tilbudet og krevde i stedet nyvalg.

Advarer mot borgerkrig

Motstanderne av presidenten framstiller ham som en representant for Det muslimske brorskap som favoriserer sine egne og vil gjeninnføre et autoritært system.

Flere geistlige ved det egyptiske Al-Azhar-instituttet ber folk passe seg slik at ikke konflikten sklir over i en borgerkrig. I en uttalelse, der det også tydelig gis støtte til Morsi, anklager de geistlige kriminelle gjenger for å oppvigle til bråk og blodig uro.

I Kairo har folk begynt å ta ut kontanter og hamstre mat før demonstrasjonene, mens flere bedrifter sier de vil holde stengt søndag, som er den første hverdagen i arbeidsuka i Egypt. Mange bilister sto i kø ved bensinstasjonene for å sikre seg bensin.

Millioner av egyptere ser ut til å håpe på en ny revolusjon og har skrevet under på et opprop med krav om at president Morsi må gå av.

Slagordet er «tamarud», eller «opprør». Sikkerhetsfolk frykter at demonstrasjonene skal føre til ny vold.

Egyptere hjelper en skadd mann etter sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Morsi

SKADD: Egyptere hjelper en skadd mann etter sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Morsi i Alexandria.

Foto: STR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt