NRK Meny
Normal

En av ti dansker redde for terror

Ti år etter angrepet på World Trade Center er folk i Danmark fortsatt redde for å bli rammet av terror, viser en ny undersøkelse.

New York 11. september 2001

Andelen utrygge dansker har faktisk økt de siste årene, selv om ingen har lyktes med å gjennomføre et terrorangrep i Danmark etter 11. september 2001.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

Hver fjerde danske er bekymret for å at Danmark blir rammet av et terrorangrep. Tanken om at de selv kan bli utsatt for en terrorhandling gjør hver tiende danske utrygg, skriver Politiken.

Den danske avisen viser til en undersøkelse fra TrygFondene om danskers trygghet, som blir offentliggjort i neste måned.

Undersøkelsen er gjennomført i mai i år, altså før terrorangrepet i Norge.

Det nordre tårnet i World Trade Center raser sammen

– Jeg ville umiddelbart forvente at folk begynte å tenke: OK, det var kanskje ikke verdens ende at det veltet et par skyskrapere i New York, sier dansk forsikringstopp.

Foto: RICHARD DREW / AP

Andelen utrygge dansker har faktisk økt de siste årene, selv om ingen har lyktes med å gjennomføre et terrorangrep i Danmark etter 11. september 2001.

– Ikke verdens ende

– Det er litt merkelig at det ikke skjer en større tilpasning til denne trusselen. Nå har vi levd med det så lenge, og det virker som et problem statene har fått svært god kontroll på, mener forskningssjef Anders Hede i TrygFondene til Politiken.

– Jeg ville umiddelbart forvente at folk begynte å tenke: OK, det var kanskje ikke verdens ende at det veltet et par skyskrapere i New York, sier han.

Hede påpeker at mennesker flere steder i verden har vent seg til å leve med et svært høyt trusselnivå. Utryggheten vil normalt falle i takt med at folk tilpasser seg situasjonen.

– Stemmer ikke med virkeligheten

At det foreløpig ikke har skjedd i Danmark kan ha flere årsaker.

– Vi vet jo at terrorristene stilte inn siktene sine på oss etter Muhammed-krisen og vår deltagelse i Irak og Afghanistan. Og Politiets Efterretningstjeneste har løpende tatt folk med slemme planer, sier Hede.

Forskningssjefen mener den vanlige danskes følelse av personlig utrygghet knyttet til terrortrusselen er altfor høy, sett opp mot den reelle risikoen. Det stemmer bare ikke med virkeligheten, synes han.

Det hadde vært annerledes hvis de som svarte på undersøkelsen var Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose eller avistegneren Kurt Westergaard, mener Hede.

(Saken fortsetter under bildet)

Kurt Westergaard

Avistegneren Kurt Westergaard ble utsatt for attentatforsøk etter å ha tegnet Muhammed-karikaturer.

Foto: Preben Hupfeld / Scanpix/AFP

– Det er trusler

Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark advarer på sin side mot å fornekte realitetene.

– Man skal ikke ta feil av at Danmark ligger forholdsvis høyt oppe på rangeringen over landene det ligger en stor symbolsk verdi i å ramme. Bare gjennom de offentlige meldingene fra Al Qaida og andre grupper kan man tegne seg frem til at det er truslermot Danmark, sier Thomas Ahrenkiel til Politiken.

– Og det kan jeg bekrefte at det er, opplyser han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt