NRK Meny
Normal

En av disse kan bli Trumps nye høyesterettsdommer

Han er hvit, konservativ og sannsynligvis abortmotstander, men navnet er foreløpig ikke klart. Natt til onsdag nominerer Donald Trump USAs nye høyesterettsdommer.

Goruch og Hardiman

DOMMERE: Neil Gorsuch eller Thomas Hardiman kan få stillingen som høyesterettsdommer i USA.

Tidligere i dag sto det mellom tre. Nå er det kun to kandidater igjen.

Supreme Court Scalia

LIVSTID: Scalia hadde vært høyesterettsdommer i 30 år, og som de fleste andre i samme stilling, satt han helt til sin død.

Foto: Josh Reynolds / Ap

Neil Gorsuch, Thomas Hardiman og William Pryor var de aktuelle kandidatene. Nå melder CNN at det er enten Gorsuch eller Hardiman som tar over høyesterettsstolen etter den konservative Antonin Scalia, som døde i februar i fjor.

Obama skulle egentlig utnevne ny høyesterettsdommer, men utnevnelsen ble blokkert. President Donald Trump skrev på Twitter i går at han vil kunngjøre hvem han nominerer tirsdag kveld lokal tid.

Laster Twitter-innhold

Det er knyttet stor spenning til hvem Trump nominerer og om han vil velge en klar abortmotstander, slik han ga uttrykk for under valgkampen. Den nye presidenten har allerede undertegnet en presidentordre som strammer inn abortbestemmelsene.

President Donald Trump er ventet å kunngjøre sitt valg av ny høyesterettsdommer klokken 20 tirsdag kveld (klokken 2 natt til onsdag norsk tid).

DIREKTE FRA KL. 02: Trump utnevner ny høyesterettsdommer.

Neil Gorsuch (49):

Neil Gorsuch er den yngste av de tre kandidatene som pekes ut i amerikansk presse. Han har vært dommer ved US Court of Appeals for the 10th Circuit i Denver siden 2006 og har tradisjonell utdanning fra Colombia University, Harvard og Oxford.

Ifølge CNN deler han synet høyesterettsdommer Antonin Scalia hadde om at den amerikanske grunnloven bør tolkes slik grunnleggerne mente da den ble til for over 200 år siden.

Trump Supreme Court

MULIG KANDIDAT: Neil Gorsuch.

Foto: AP

Gorsuch har gjennom sin tid som dommer aldri dømt i en sak som omhandler rettigheter til selvbestemt abort, ifølge Washington Post. Men mange mener hans standpunkt er åpenbart blant annet på grunn av det han skriver i boken «Fremtiden til assistert selvmord og aktiv dødshjelp» om at alle mennesker er verdifulle og at det å ta et menneskeliv alltid er feil.

49-åringen er populær blant mange konservative for sitt syn på religionsfrihet.

Thomas Hardiman (51):

Hardiman er utdannet fra Georgetown Law School og er den eneste av de tre kandidatene som ikke har gått på et av de prestisjetunge Ivy League-universitetene.

Han har jobbet ved US Court of Appeals for the 3rd Circuit i Philadelphia siden 2007, der også presidentens søster, Maryanne Trump Barry, holder til.

Hardiman kommer fra beskjedne kår og var den første i sin familie til å studere ved et universitet. Han jobbet blant annet som taxisjåfør ved siden av studiene, noe mange tror appellerer til Trump.

Trump Supreme Court Glance Judge Thomas Hardiman

MULIG KANDIDAT: Thomas Hardiman.

Foto: Cliff Owen / AP

Som dommer har han uttalt at «vår rolle som dommere er å tolke loven», og han har gitt støtte til våpenrettigheter og mer makt til politiet. Han støttet også fengsler i en sak der de ville ha tillatelse til å kroppsvisitere alle innsatte.

Thomas Hardiman har i likhet med Gorsuch aldri dømt i en sak som omhandler retten til selvbestemt abort, ifølge Time Magazine.

Petter Oulie-Hauge forklarer hvordan høyesterett fungerer i USA

Se forklaringen fra Urix om Høyesteretts historie og funksjon.

Gay Marriage Religious Liberty Clarence Thomas, Antonin Scalia, John G. Roberts, Anthony M. Kennedy, Ruth Bader Ginsburg, Sonia Sotomayor, Stephen Breyer, Smauel Alito Jr., Elena Kagan

USAS HØYESTERETT: Avbildet i 2010. Bak f.v.: Sonia Sotomayor, Stephen Breyer, Samuel Alito jr. og Elena Kegan. Foran f.v.: Clarence Thomas, Antonin Scalia (døde i februar 2016), John G. Roberts, Anthony G. Kennedy og Ruth Bader Ginsburg.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt